Европа продължава да се задушава в хватката на горещата вълна

...
Европа продължава да се задушава в хватката на горещата вълна
Коментари Харесай

Сушата бавно прояжда Европа. Хиляди остават без надежни водоизточници


Европа продължава да се задушава в хватката на горещата вълна тази година, само че някои региони от остарелия конститент стартират да изпитват и други проблеми, свързани със сушата, оповестява euronews.com.

Южна Франция страда от суша, невиждана от години. И в случай че предходната 2022 година в страната бе най-горещата, то и през тази Франция се бори с топлото време и климатичните промени. Високите температури и дребното превалявания доведоха до проблеми с питейната вода в цялата страна. 
-->
През юни Европейската организация по сушата класифицира една трета от континента, че е в заплаха от суша, като 10% от континанта към този момент изпитва на гърба си рецесията. Но освен Франция страда от високите температури. Други страни, в които се следи подобен проблем са Гърция, Сицилия, Италия и Испания. Припомняме, че юли бе най-топлият месец, регистриран на планетата, откогато се вършат проучвания. 

Екстремните метеорологични феномени зависят от Ел Ниньо, както и от резултатите на излъчванията парникови газове върху околната среда. Сушата във Франция не е резултат единствено от тазгодишната гореща вълна. Но е разследване от повече от година високи температури. Данните демонстрират, че в интервала 21 януари - 21 февруари в страната не е валял изобщо дъжд. Въпреки преваляванията през последните месеци, земята остава прекомерно суха, а това значи, че по-голямата част от водата се всмуква от растенията. В резултат на това страдат и подпочвените води. 

Въпреки че проблемите със снабдяването с вода това лято са съществени, те към момента не са толкоз неприятни, колкото предходната година, когато близо 700 дивизии останаха без вода най-малко за част от всеки ден. Специалистите споделят, че  благодарение на ограниченията, въведени през лятото на 2022 година, страната е успяла да „ планува, че обстановката ще бъде комплицирана “.

Ако не бъдат подхванати нужните ограничения за битка с климатичните промени се обрисува в идващите години да имаме още по-сериозни проблеми с водата, температурите и живота, сигнализират учени. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР