Европа отново е изправена пред опасността да бъде блокирана заради

...
Европа отново е изправена пред опасността да бъде блокирана заради
Коментари Харесай

Европа може да бъде блокирана, вулканът в Исландия на косъм да се взриви!

Европа още веднъж е изправена пред заплахата да бъде блокирана поради изригнал вулкан, както това се случи през 2010 година.

Времето на изчакване изтече, всеки миг се чака Исландия да гръмне. Разтопена лава пълзи под градовете й, подвигат паника учените.

Предстоящият вулканичен гърмеж в Исландия е единствено началото на нова епоха на изригвания, които ще продължат епохи, като натрупването на магма под крайбрежния град Гриндавик алармира, че следва още по-голямо количество лава, предизвестяват сеизмолозите.

Паниката в Исландия идва единствено броени дни, откакто Италия също се подплаши от вулкана колос под територията й и разгласи подготвеност за всеобщо изселване.

Вулканът Fagradalsfjall на полуостров Reykjanes е действителна опасност, като Метеорологичната работа на Исландия споделя, че " вероятността от вулканично изригване е висока " и може да се случи когато и да е.

След 800 години безучастие, изригване през 2021 година означи началото на нов цикъл на вулканична активност и в този момент вулканологът от Кеймбридж Клайв Опенхаймер казва, че този гърмеж може да е сложил началото на " нова еруптивна фаза ", която може да продължи епохи.

Времето най-сетне изтече ", сподели Едуард У. Маршал, откривател в Северния вулканологичен център на Университета на Исландия, пред Live Science .  " Можем да се подготвим за още няколкостотин години изригвания на Рейкянес. "

Регионът е разтресен от повече от 800 нови  земетресения  от среднощ, като специалистите предизвестяват, че магмата се издига все по-близо до земната повърхнина, подхранвайки страховете за идно вулканично изригване. 

Хиляди трусове през последните няколко дни трансфораха рибарската общественост Гриндавик в " нереален град ", като 4000 поданици бяха принудени да се изтеглят. 

Тези, на които беше разрешено да се върнат в парцелите си с незабавни служби, с цел да съберат движимости, получиха разпореждане да се изтеглят през вчерашния ден, откакто исландската метеорологична работа заяви, че нейните измервателни уреди са разкрили нараснали равнища на серен диоксид - вероятен знак за изригване. 

Видеоклиповете демонстрират апокалиптични подиуми в изоставения град, с раздрани домове и зейнали пропасти, отварящи се по пътищата.

Майката на четири деца Magga Huld AfaÖmmudóttir, на която бяха дадени единствено седем минути да събере нещата от вкъщи си в понеделник, сподели, че фамилията й е останало без дом, след като ужасяващи трусове изцяло разрушили имуществото им.

" Петък беше ужасяващ, земетресенията не стопираха доста часове, само че напуснахме къщата си в петък вечер в 21:00 с облекла за два дни и две кутии фотоалбуми, след което просто планирахме да дойдем на идващия ден, с цел да вземем още ", казва Мага за MailOnline.

Споделяйки видеото от вкъщи си, Мага разказа опустошението си от загубата на къщата, за която тя и брачният партньор й са работили години, с цел да я купят.

Кадри демонстрират по какъв начин нейният дом е изтръгнат от основите си от силата на безмилостните трусове, принуждавайки фамилията да избяга в петък, като вземе единствено няколко движимости. 

Около 4000 поданици бяха евакуирани от Гриндавик в събота сутринта, часове откакто Исландия разгласи изключително състояние.

Югозападният полуостров Рейкянес беше разтресен от хиляди земетресения, откогато сеизмичен рой удари на 25 октомври, като Исландия беше " на ръба ", защото очакваше Fagradalsfjall, единствено на няколко километра от Grindavik, да изригне.

В тази напрегната конюнктура Европа е на тръни какви ще са последствията от изригването на вулкана. Ще бъдат ли блокирани самолетните полети и ще бъдат ли прекратени връзките.

Последният път, когато това се случи, бе през 2010 година, когато събудилият се вулкан Ейяфятлайокутъл прекъсна връзките на остарелия континент.. Той се засилва на 20 март 2010 г., а на 14 април 2010 година изригна и причини затваряне на въздушното пространство в съвсем цяла Европа, заради изхвърлената вулканична пепел на височина към 8,5 km в атмосферата, отбелязва " Телеграф ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР