Европа ни каза същото, което ни каза миналата година. Бяха

...
Европа ни каза същото, което ни каза миналата година. Бяха
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Европа не ни каза нищо ново

Европа ни сподели същото, което ни сподели предходната година. Бяха повторени всички тези констатации: че няма напредък; че няма неоправдателни каузи по високите етажи на властта; че не престават проблемите с отчетността на основния прокурор и структурните проблеми на правосъдната власт; че проблемите със свободата на словото остават, в това число през призмата на политическото, както и икономическото въздействие.

Това съобщи шефът на Института за стопански и интернационалните връзки Любомир Кючуков в студиото на " Денят ON AIR " във връзка с оповестения по-рано втори отчет на Европейската комисия за върховенството на закона в Европейски Съюз.

Отличителната линия е, че българското публично мнение отива много по-напред в своята сдържаност по отношение на правосъдната система, в сравнение с самият европейски отчет, счита Кючуков.

" Забелязва се известна незадоволеност. За пръв път българското деяние изпревари европейските констатации ", уточни той, визирайки взаимните дейности на правосъдния министър Янаки Стоилов и вътрешния министър Бойко Рашков против основния прокурор Иван Гешев.

Според Кючуков предлагането за започване на процедура за освобождението на основния прокурор е знак за търсене на смяна и търсене на действителни решения в сфера, която се установи като проблематична от Европейски Съюз.

Директорът на Института за стопански и интернационалните връзки разяснява и решението на Европейска комисия да спре евросредствата по Плановете за възобновяване към Унгария и Полша поради проблеми с върховенството на закона. Но изключи да се стигне до премахване на двете страни членки.

" Юридически отсъства подобен механизъм и политически няма настройка, която да събере консенсус от всички страни в Съвета да се стигне до сходно деяние ", изясни Кючуков.

По думите му Европа не можe да тръгне по едно и също време и напред към повече интеграция, и обратно към националната страна.

" Все още приказваме за Европейски Съюз като " те ", а не като " ние ". Все още чакаме проблемите ни да бъдат решени от Европейски Съюз. Нашият външен министър вместо да отива в Брюксел с позиция и да се връща с решение, той отиваше за решение, а се връщаше с позиция - което е парадоксално за една страна членка на Европейски Съюз ", посочи шефът на Института за стопански и интернационалните връзки.

Кючуков е на мнение, че България би трябвало ясно да формулира своите позиции и да ги отстоява. " Безсмислено е откакто са признати решения да протестираме против тях ", безапелационен е той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР