Европа не може да пренебрегне ролята на Китай като ключов

...
Европа не може да пренебрегне ролята на Китай като ключов
Коментари Харесай

Испания: Европа не може да обърне гръб на Китай

Европа не може да пренебрегне ролята на Китай като основен търговски партньор и важен геополитически състезател, който би могъл да помогне да се постави завършек на войната в Украйна или да обезпечи облекчение на дълга на страните с ниски приходи, сподели испанският министър на стопанската система Надя Калвино във вторник, оповестява " Ройтерс ".

" Мисля, че не можем просто да обърнем тил на Китай и да се опитаме да го пренебрегваме ", сподели Калвино на събитие на Атлантическия съвет във Вашингтон, окръг Колумбия.

" Мисля, че имаме общ интерес да подсигуряваме, че те се ангажират градивно, с цел да сложат завършек на войната в Украйна възможно най-скоро и да избегнат фрагментацията на международния пазар, която ще бъде безпроблемна за всички. "

Калвино, която ръководи комитета на МВФК, съветващ борда на Международния валутен фонд, направи забележките в коридорите на пролетната среща на МВФ, след като френският президент Еманюел Макрон сподели, че Европа би трябвало да отдели време, за да построи позицията си на трети полюс сред Китай и Съединени щати.

Докато финансовите министри от целия свят разискват стъпки за ускоряване на облекчаването на дълга на разрастващите се страни по време на срещите на Световната банка и МВФ тази седмица във Вашингтон, Калвино също призова за по-голямо присъединяване на Китай в процеса.

" Трябва да използваме времето, с цел да подсилим нашата обща защитна мрежа, защитавайки най-уязвимите страни... и тук още веднъж не можем просто да пренебрегнем Китай. Те са доста значим заемодател и играят значима роля в тези полемики и се надявам да се ангажират градивно. "

Висши публични лица от Китай ще участват за първи път персонално на срещите във Вашингтон от три години насам.

Рекорден брой разрастващи се народи са изложени на риск от дългова рецесия, с възходяща инфлация, ескалиращи разноски за заеми и мощен $, който усилва разноските им за обслужване на дълга.

Шри Ланка, Замбия и Гана към този момент изпаднаха в несъблюдение на задграничния си дълг и са в договаряния за предоговаряне с кредитори, в това число китайски кредитори като China Export-Import Bank.

Калвино сподели, че се надява да достави положителни вести за облекчение на дълга на тези страни по-късно тази година.

Общата рамка на Групата на 20-те (Г-20), основана за подпомагане на страните с ниски приходи, не съумя да обезпечи бързо облекчение, частично заради бавното придвижване на Пекин по съответни случаи за отнасяне на задължения, съгласно западни чиновници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР