Европа може да не гласува с машини (освен един район

...
Европа може да не гласува с машини (освен един район
Коментари Харесай

Американците гласуват с машини? Не, само 7% от тях и намаляват…

Европа може да не гласоподава с машини (освен един регион в Белгия), само че в Съединени американски щати има машинен избор. Този мотив се обрисува като един от обичаните на поддръжниците на този тип гласоподаване. И той беше относително правилен, само че не и през днешния ден. Зад океана гласоподаваха с машини, само че преди към този момент много години. Процентът на продължаващите да употребяват софтуерните решения в деня на вота понижава с всяко ново гласоподаване.

Интересна разбивка по какъв начин се гласоподава в страната предложиха „ Ройтерс “ в материала си от 23 август 2022.

В страната, както и в множеството страни, написа създателят Мат Здън, се употребява хартия, с цел да се гласоподава. В множеството случаи гласоподавателите маркират бюлетините си на ръка. В други случаи могат да създадат своя избор на машина, наречена „ устройство за маркиране на бюлетини “, което отпечатва хартията, която да бъде пусната в урната. Малък в процентно съответствие е броят на машинно гласуващите. И процедурата отново не е като в България.

Почти 70% от гласоподавателите живеят в райони, където се гласоподава единствено с хартия. После броенето става благодарение на електронен скенер или на ръка. Около 23% са записаните гласоподаватели, които гласоподават по втория вид – с бюлетина, която сами са си отпечатали благодарение на изборна машина. В случая с тях се броят единствено хартиените разписки.

С машини, непосредствено отчитащи гласа (DRE), гласоподават към 7% от американците. Някои от тези машини вадят хартиена квитанция, а други не. И процентът на гласуващите по този начин потъва през последните години, разяснява „ Ройтерс “. Преди 6 години да вземем за пример, през 2016 година, това е било метод на гласоподаване за 22% от американците. За 6 години обаче спадът е 3 пъти.

Безхартиеното електронно гласоподаване, рекламирано със способността си да пресмята гласовете бързо и тъкмо, бързо губи известност в Съединени американски щати и Европа от 2005 година насам. Страните се връщат към хартията като най-сигурния метод да наблюдават честността на вота и да отклоняват евентуални опити за интервенция.

Притеснения от машините измежду обществеността и специалистите циркулират още по-рано, когато откриватели разгласиха редица изследвания за ненадежност в сигурността на тези устройства, разяснява „ Ройтерс “. През 2016 обстановката ескалира с президентските избори. Тогава 22% гласоподаваха машинно и имаше подозрения, че съветски хакери са пробили системите за гласоподаване, с цел да съберат данни за американските гласоподаватели. Така и не бяха показани доказателства за пробив, само че управляващите осъзнаха, че им би трябвало спомагателна сигурност за гаранция на изборните резултати.

Според медията, друга причина за „ гибелта “ на машините последователно става софтуерната им морална остарялост. Подобни устройства от дълго време не се създават и надлежно все по-трудно се намират аварийни елементи за тях. Нещо, което е изцяло обикновено за преносими компютри и таблети на по 10-15 години.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР