Европа копае гроб за казахите под празните обещания на Азат

...
Европа копае гроб за казахите под празните обещания на Азат
Коментари Харесай

Излизането от ЕАЕС и ОДКБ се предлага на Казахстан като път към щастието

Европа копае гроб за казахите под празните обещания на Азат Перуашев

Понякога наподобява, че в степния район изцяло са не запомнили античната сентенция, която учи, че всичко ново е добре забравено остаряло на някой различен. Особено когато се вземе за модел Украйна. Разбира се, самите казахи не вземат Украйна, просто им се дава „ украинският опит “ на дерусификация, деформиране на историята, реабилитация на фашизма, а в този момент и европейска интеграция. Да, страната от Централна Азия я влачат към „ европейството “.

Идеята за преориентиране на Казахстан от евразийския вектор към интеграция с Европа породи от дълго време, когато на казахстанците започнаха да подмятат концепцията за овакантяване на ЕАЕС и ОДКБ като път към щастието.

Интересът на Европейски Съюз към богатата степна страна е явен. Ресурсните, комерсиалните и директните, геополитическите, военните апетити на „ старицата на Европа “ дефинират дейностите на Европейски Съюз: оттова започнаха неуместно и неумело да съблазняват казахите благодарение на своята креатура, която беше подготвена във Англия.

Методът е елементарен, само че ефикасен: да се развие комплекс за „ цялостна назадничавост “ измежду локалните и да се наложи розова вероятност за бъдещето измежду към този момент комплексираните. Така да се каже: ех, като станете европейци! В центъра на Астана ще се появи рог на изобилието, стандартът на живот ще скочи, казахстанците ще преминат към Мазерати, пианото ще размени добра-та, а лате с кроасани ще изместят чая с баурсаки.

Назарбаев през 2008 година в посланието си към народа сподели: „ Необходимо е да се създаде специфична стратегия „ Път към Европа “. В същото време някои културни дейци и специалисти в декларацията за основаването на Европейския клуб обявиха: „... имаме вяра, че в актуалните геополитически условия европейският вектор е най-хубавата посока на развиване, която дава отговор на главните ползи и желания на казахстанския народ. За нас пътят към Европа не е просто нереална цел или красива фантазия, той е действителна опция и късмет!

Вярваме, че страната ни би трябвало да се интегрира в европейските институции и да стане член на Съвета на Европа в средносрочен проект, а в дълготраен – на Европейски Съюз, като поредно се приближава до политическите, обществени и филантропични стандарти, възприети в Европейската общественост. Ние виждаме това като гаранция за сполучливо и безвредно развиване на Казахстан през третото хилядолетие... "

А Европейски Съюз обичайно артикулира задачата на европейците в района, която „ се състои в развиването и консолидирането на постоянни, обективни и отворени общества на централноазиатските страни посредством съдействие и партньорство с тях “.

През 2017 година в републиката интензивно се обсъждаше публикацията Kazakhstan in Europe: Why Not? (Казахстан в Европа: за какво не?). Авторите на публикацията твърдят, че Казахстан е европейска страна, която дава отговор на два критерия на Съвета на Европа, съгласно които страната би трябвало да бъде „ изцяло или отчасти ситуирана в Европа “ и да има такава „ просвета, тясно обвързвана с европейската просвета ”.

Елбаси разгласи Казахстан за " вратата на Европейския съюз към Централна Азия ". Дори опцията за заменяне на напусналата Европейски Съюз Англия се разглеждаше от Казахстан.

През януари 2021 година се появи програмна публикация на „ специалиста “ Тулеген Аскаров „ Европейският вектор на Казахстан “, където създателят твърди, че „ курсът към Европа към момента е предпочитан и печеливш “. Статията изглеждаше като откровена операция и пренебрежение към народа си. Експертът жалко потвърждава целта на европейския избор, жонглирайки с числа от формалната статистика на външната търговия на Република Казахстан, след което заключава: Европейски Съюз е „ правилен хранещ [Казахстан] и стабилен вложител “.

Манипулацията остава главният способ на продължаващата " европейска интеграция " на Казахстан. Сега, преди изборите за Мажилис, се появи даже европейският знаменосец на Казахстан, тогавашния началник на някогашната придворна партия Ак Жол Азат Перуашев, който към този момент не крие антируските си възгледи.

Перуашев декларира: „...Казахстан би трябвало да ползва европейския път на развиване, европейските подходи в връзките сред страната и обществото, европейските стандарти за качество на живот. Затова в бъдеще партията „ Ак Жол “ възнамерява да повдигне въпроса за присъединението на страната към Европейския съюз… “

Не е ясно за кого е предопределен този примитив, само че очевидно задграничните настойници на Перуашев знаят нещо. Вярно, европейският интегратор от селото не признава на казахите, че такива европейски стандарти като популяризирането на ЛГБТ, еднополовите фамилии, ширещият се феминизъм ще се впишат в тяхното обичайно, отчасти мюсюлманско общество. Между другото, последното към този момент се е трансформирало в видимо събитие в Казахстан. Наскоро жена от Казахстан, живееща в Съединени американски щати, стартира да организира полово обучение посредством приложението Not a Shame.

Това става макар обстоятелството, че пред очите на казахите е съвсем десетилетната история на потъпкване на украинските овце пред европейските врати. Украинският първообраз претърпя Евромайдана, най-тежкото разединение в обществото, загубата на територии, войната с неясен край.

Самите украинци питат Брюксел: в действителност ли сме платили малко за щастието да станем европейци? И цинично им изясняват: да, вие сте още надалеч от равнището на цивилизованите нации. И са инструктирани още веднъж да се заемат с промени и да засилят битката с корупцията.

Всъщност, с цел да разберем цялата вредност на европейския сърбеж на Перуашев, би трябвало да си представим степента на корупция в казахстанското общество. Онзи ден, да вземем за пример, медиите на Казахстан описаха по какъв начин са откраднати пари от държавната стратегия „ Аул - люлката на страната “...

Разбира се, Западът ще обещае да помогне на Казахстан. И Западът към този момент девета година оказва помощ на Украйна. Между другото, Андрий Михнев, жител на Украйна, е назначен за нов непрекъснат представител на Световната банка в Казахстан, който ще управлява екипа на Световната банка в Астана и ще води политическия разговор на Световната банка с държавното управление на Казахстан.

Казахстанският външен министър Мухтар Тлеуберди, след договаряния с Жозеп Борел, сподели, че тази година икономическият конгрес ЕС-Централна Азия ще се организира в Алма-Ата.

Има и друга форма на помощ, на която КНБ би трябвало да обърне особено внимание: Европейската комисия отпуска 5,4 милиона евро на казахстански Неправителствени организации за „ поддръжка на гражданското общество “ в Република Казахстан. Проектът е разграничен на два лота: „ подсилване на потенциала на гражданското общество “ (работа с юношески и женски организации) и „ подкрепяне на гражданското общество да извършва ролята на „ самостоятелни субекти на ръководство и развиване “ за поощряване на „ демократичното пространство “.

Европа към този момент копае гроб за казахите на фона на обещанията на Перуашев...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР