Европа е засегната от по-чести и масови наводнения през последните

...
Европа е засегната от по-чести и масови наводнения през последните
Коментари Харесай

Наводненията в Европа през последните десетилетия най-тежки от 500 години

Европа е наранена от по-чести и всеобщи наводнения през последните десетилетия, в сравнение с по всяко друго време през последните 500 години. Това демонстрира просторен разбор на историята на наводнения на континента, оповестява " Франс прес ".

Паневропейски екип от откриватели е прекарал повече от осем години, изследвайки над 10 000 свидетелства за наводнения, разпростряли се обратно до 1500 година.

Те са открили, че освен е имало през последните 30 години по-чести и по-силни наводнения, в сравнение с по всяко друго време, само че наводненията са се случвали в подтекста на по-високи температури от историческата междинна стойност.

Авторите на проучването обявиха, че това може да помогне на държавните управления да спестят милиарди за възобновяване от наводнения.

" За прогнозирането на наводнения през идващите десетилетия е значимо да разберем дали в този момент сме в изцяло нова обстановка или дали това е просто повтаряне на нещо, което към този момент се е случило ", споделя водещият създател Гюнтер Блошл от Виенския софтуерен университет.

" Установихме, че това е по този начин, по тази причина би трябвало да се уверим, че се резервират нужните граници на сигурност, които може да са по-големи от това, което сме мислили преди ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Глобалните температури към този момент са се повишили с над 1 градус по Целзий от преди индустриално време, ускорявайки водния цикъл и увеличавайки честотата и силата на наводненията.

Но рисковото наводняване нормално се локализира, което затруднява да се вършат заключения за това какъв брой тясно се въздейства от явлението.

Екипът разпознава девет интервала през половин хилядолетие, когато наводненията са по-чести от междинните.

Докато предходните богати на наводнения интервали нормално бяха по-студени от преходните години, то най-скорошната - 1900-2016 година - беше почти по-топла.

Екипът означи по-специално нарастване на наводненията през лятото през тези години.

Пишейки по отношение на коментар, Франсис Лудлоу, помощник по средновековна история на околната среда в Trinity College, Дъблин, назова проучването " главен принос за нашето схващане на европейската история на наводненията ".

Смята се, че към 0,03 % от европейското население е наранено всяка година от наводненията сред 1870-2016 година - което съставлява средногодишни разноски от близо 1% от Брутният вътрешен продукт на континента.

" Увеличени рискове от наводнения се чакат в бъдеще за забележителна част от Европа вследствие на изменението на климата и по този начин, без дейно ръководство и адаптиране, тези загуби евентуално ще бъдат още по-големи ", сподели Лудлоу.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР