Европа е призвана да стане гарант на застрашения многостранен световен

...
Европа е призвана да стане гарант на застрашения многостранен световен
Коментари Харесай

Еманюел Макрон: Европа трябва да гарантира многостранния световен ред

Европа е призвана да стане поръчител на застрашения многостранен международен ред , съобщи през вчерашния ден френският президент Еманюел Макрон , ден откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати ще се изтеглят от нуклеарното съглашение с Иран, съобщи Агенция Франс Прес.
 
" Преживяваме исторически миг за Европа, призвана да подсигурява многостранния ред , който създадохме след Втората международна война и който от време на време е заплашен ", сподели президентът на Франция в изявление за немската социална телевизия.
 

" Има детайли на напрежение, само че също на стабилизиране, както и доста мощни връзки ", сподели Макрон, който през днешния ден ще получи в немския град Аахен премията " Карл Велики " като самопризнание за " мощната му визия за нова Европа ". " Имаме различия със Съединени американски щати за Иран ", продължи френският президент и назова неточност решението на Тръмп да изтегли Съединени американски щати от нуклеарното съглашение. В комерсиалната сфера мисля, че " Европа би трябвало да работи по този начин, че да вдъхва почитание , ние сме велика мощ в интернационалната търговия. Имаме правила - разпоредбите на Световната комерсиална организация и те би трябвало да се съблюдават от всички ", акцентира той.
 
 БГНЕС

Макрон прикани канцлера Ангела Меркел да одобри амбициозните промени за Европа след Брекзит. Агенция Франс Прес припомня, че Германия от няколко седмици блокира предложенията на френския президент за еврозоната. " Германия ще би трябвало да формулира от в този момент до юни своя отговор, който аз чакам и мощно се надявам канцлерът и държавното управление й да бъдат на висотата на този исторически миг ", сподели френският президент.
 

Макрон през днешния ден ще стане вторият настоящ френски президент, който ще получи влиятелната премия " Карл Велики " . На награждаването му ще произнесе слово канцлеркът Ангела Меркел. Българският министър-председател Бойко Борисов също ще взе участие в церемонията по персонална покана на Еманюел Макрон, заяви държавната пресслужба.
 
 БГНЕС

Там ще са още десетина европейски водачи, измежду които министър председателите на Румъния, България, Люксембург, президентът на Литва и кралят на Испания, отбелязва Агенция Франс Прес. Повечето от тях ще се срещнат още веднъж идната седмица в София за срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, в чийто дневен бе прибавен въпросът за нуклеарното съглашение с Иран.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР