Европа е на финалната права по избора на свой главен

...
Европа е на финалната права по избора на свой главен
Коментари Харесай

Преди избора на европейски главен прокурор: Основен фаворит е румънката Кьовеши

Европа е на финалната права по избора на собствен основен прокурор. До края на март ще стане ясно името на ръководителя на напълно новата конструкция, която ще преследва източването на пари от европейските фондове и данъчните измами.

Новата европейска прокуратура няма да дублира дейстивята на националните държавни обвинявания. Злоупотребите с пари от европейския бюджет обаче се проверяват извънредно неефективно и не дават мечтаните резултати. Това е и главният претекст за основаването на самостоятелна, профилирана проверяваща институция, изяснява преподавателят по право на Европейски Съюз Христо Христев.
Снимка: btvnovinite.bg

„ В това централно звено ще има колегиум от европеейски основен прокурор и един европейски прокурор, излъчен от всяка държава-членка”, доцент ХРИСТО ХРИСТЕВ, учител по право на Европейски Съюз.

Основен любимец за началник на европейската основна прокуратура е някогашният началник на познавач звеното за следствие на корупция в Румъния – Лаура Кьовеши. Другите двама претенденти са француинът Жан-Франсоа Бонер и германецът Андрес Ритер. Номинацията на румънката обаче срещна сериозен отпор от социалдемократите в родината ѝ, които седят в основата на уволнението ѝ. Министърът на правораздаването разгласи, че ще направи всичко допустимо, с цел да блокира номинацията на Кьовеши, чийто дейности вкараха в пандиза десетки политици.
Снимка: btvnovinite.bg

Европейската прокуратура ще стартира работа най-късно до края на идната година. Бившият представител на екс правосъдния министър в страната – Моника Маковей поддържа номинацията на Кьовеши.

„ Причината за освобождението на Лаура Кьовеши от антикорупционния орган е точно поради мощната ѝ мотивация да продължава с следствията по високите етажи на властта. Правителството не искаше това да продължава. Най-силният мотив, че уволнението е политическо е фактът, че през днешния ден тя води в листата за европейски основен прокурор”, сподели Дан Тапалага, някогашен представител на Моника Маковей.
Снимка: btvnovinite.bg Лидерът на ръководещата партия в Румъния, Ливиу Драгня е разследван за злоупотреби с 21 млн. евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР