Европа е изправена пред „нов тип световна война“, свързана с

...
Европа е изправена пред „нов тип световна война“, свързана с
Коментари Харесай

Макрон: Европа води „световна война“ заради ваксините


Европа е изправена пред „ нов вид международна война “, обвързвана с имунизацията, сподели за в. „ Le Figaro” френският президент Емануел Макрон след първия ден от онлайн срещата на евролидерите.

Според него това се дължи, наред с други неща, на " желанието на Русия и Китай да уголемяват въздействието си по света посредством имунизациите ". Френският водач изрази мнение, че в актуалната обстановка Европа би трябвало да бъде самостоятелна в производството на такива медикаменти, оповестява БГНЕС.

Макрон съобщи, че през идващите месеци Европа ще усили производството на коронавирусни ваксини и ще стане най-големият производител на такива препарати. В същото време той предложи да се блокира износът на ваксини, в случай че производителят не извършва отговорностите си за доставка в Европейския съюз.

Френският водач означи, че Pfizer и Moderna, за разлика от AstraZeneca, съблюдават своите отговорности.

Италианският министър председател Марио Драги не изключи опцията Рим да поръча от съветската ваксина при липса на съгласуваност в границите на Европейски Съюз. Както означи и немският канцлер Ангела Меркел, Европейски Съюз би трябвало да позволи потреблението на Sputnik V, а в случай че Европейски Съюз не поръча имунизацията, Германия ще го направи сама.

Макрон поддържа по-строгия надзор над износа на ваксини от Европейски Съюз по отношение на тези фармацевтични компании, които не извършват договорните си задължения към Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

По думите му Европейски Съюз е просрочен с ускоряването на производството на ваксини и с имунизацията, само че наваксва и ще стане най-големият производител на ваксини в света до лятото. Френският президент акцентира, че Европейски Съюз, за разлика от други страни, е изнесъл огромна част от продукцията си, вместо да я задържи за себе си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР