Европа е изправена пред недостиг на природен газ през 2023

...
Европа е изправена пред недостиг на природен газ през 2023
Коментари Харесай

МАЕ: Европа е изправена пред недостиг на природен газ през 2023 г.

Европа е изправена пред дефицит на природен газ през 2023 година и може да изпита усложнения да обезпечи даже половината от нужното количество идващото лято, с цел да запълни газохранилищата предизвести Международната организация по енергетика, представен от Блумбърг.

Недостигът на доставки през идната година може да доближи до 30 милиарда кубически метра газ, в случай че потоците по съветски водопровод спрат и търсенето от Китай се възвърне, се споделя в нов отчет на МАЕ. Агенцията повтори апела си за ограничения за понижаване на търсенето на газ, за ​​да се облекчи енергийната рецесия.

Прогнозата отразява опасенията на промишлеността, че идната зима ще бъде по-предизвикателна от тази заради по-дългия интервал с по-малко газ от Русия - до неотдавна най-големият снабдител за Европа. Засега рекордният импорт на полутечен природен газ, по-ниското търсене и извънредно мекото есенно време поддържат запасите за тази зима на положителни равнища.

Няма обаче гаранция, че факторите, които помогнаха на Европа тази година, ще съществуват през 2023 година, защото съветските доставки евентуално ще бъдат доста по-ниски и конкуренцията от страна на Китай за наличния LNG ще се усили.

 „ Европа би трябвало да предприеме незабавни дейности, с цел да избегне риска от дефицит на природен газ през идната година “, съобщи шефът на МАЕ Фатих Бирол.

Докато доставките на съветски газ се чакат към 60 милиарда кубически метра тази година, те евентуално ще паднат до по-малко от половината от това през 2023 година или могат да спрат изцяло, предизвестява МАЕ.

Търсенето на LNG в Китай, въпреки това, може да се възвърне до равнища близки до тези от 2021 година, защото стопанската система се възвръща след локдауните, обвързвано с ковид. Това може да погълне повече от 85% от предстоящото нарастване на световните доставки на полутечен природен газ през идната година и да сложи таван върху наличностите, налични за Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР