Еврокомисията е изготвила план от три етапа за значително увеличаване

...
Еврокомисията е изготвила план от три етапа за значително увеличаване
Коментари Харесай

Еврокомисията иска драстично увеличение на производството на боеприпаси

Еврокомисията е изготвила проект от три стадия за доста увеличение на производството на муниции в страните-членки на Европейски Съюз. Планът освен ще обезпечи доставки за Украйна в отбранителната битка против съветското настъпление, само че и ще попълни запасите в страните от Европейски Съюз.

Според документа за разискване, който Комисията ще показа на посланиците на страните-членки през днешния ден проектът съдържа три стълба. Документът бе оповестен през днешния ден от немското списание „ Шпигел “.

Първият дирек планува неотложно увеличение на доставките на муниции, изключително на артилерийски снаряди с диаметър 155 милиметра, за Украйна. Жозеп Борел, представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи, скоро ще предложи спомагателен пакет за поддръжка на стойност един милиард евро за доставка на муниции, изключително на снаряди с диаметър 155 милиметра.

Вторият дирек планува взаимно закупуване на 155-милиметрови муниции от Европейската организация по защита (EDA), с цел да се запълнят пропуските в запасите на страните от Европейски Съюз и да се обезпечи снабдяването на Украйна и в дълготраен проект.

Третият дирек има за цел да обезпечи дълготрайно увеличение на европейския потенциал за произвеждане на муниции, с цел да се вземе поради променената обстановка в региона на сигурността.

Спешната помощ по първия дирек следва към този момент открития модел: Държавите от Европейски Съюз доставят Украйна и в подмяна получават средства от Европейския механизъм за мир (ЕМП). Финансовото му покритие към този момент беше увеличено три пъти с по 500 млн. евро всякога, а през декември беше взето решение то да нарасне до два милиарда евро.

Вторият дирек на проекта съдържа ясно обръщение: времето на мира в Европа, което се смяташе за несъмнено, е отминало. Ситуацията се е трансформирала радикално заради нахлуването на Русия в Украйна и страните от Европейски Съюз би трябвало да вземат това поради - като се снабдят с по-големи количества муниции в дълготраен проект.

Според документа страните членки и Украйна би трябвало да заложат на груповите си потребности, с цел да " създадат солидна поръчка и да изпратят явен сигнал към промишлеността ". Само в случай че промишлеността е сигурна, че има такова търсене, тя ще бъде подготвена да усили индустриалния си потенциал в дълготраен проект, споделя Комисията.

Поръчките могат да бъдат направени по модела на организацията за публични поръчки Occar, която към този момент се занимава със взаимни планове в региона на защитата като военнотранспортния аероплан A400M. Държавите биха могли да записват потребностите си там, а организацията ще договаря договорите. Алтернативно, една " водеща страна " би могла да поеме тази роля и да закупува муниции за другите участващи страни, се споделя в документа. За частта, доставена на Украйна, тогава още веднъж ще има отплата от ЕПФ.

Комисията също по този начин се надява, че взаимната поръчка ще докара до доста по-ниски цени от досегашните. 25 от 27-те страни от Европейски Съюз и Норвегия към този момент са изразили интерес за присъединяване в плана, който ще се извършва в продължение на седем години.

В рамките на третия дирек би трябвало да бъде решен главният проблем: " бързо намаляващите " ресурси от муниции на страните от Европейски Съюз и незадоволителният им потенциал за произвеждане на ресурси, които в този момент ще бъдат " бързо увеличени ". Комисията обаче не оставя никакво подозрение, че тук тя се вижда по-скоро в ролята на медиатор и уредник, да вземем за пример посредством определяне на пропуските в индустриалния потенциал и подкрепяне на ръководството на публичните поръчки.

Очаква европейските министри на защитата да обсъдят предложенията на неофициална среща в Стокхолм при започване на идната седмица. Решенията могат да бъдат взети още на идната среща на върха на държавните и държавните ръководители в края на март.

Подобни проекти не са напълно нови. През ноември предходната година Борел и комисарят на Европейски Съюз по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон към този момент предложиха взаимно закупуване на муниции по модела на закупуването на ваксини " Корона ". Тяхното писмо до министрите на защитата на Европейски Съюз обаче остана значително без последици.

Едва когато естонският държавен началник Кая Калас още веднъж повдигна концепцията на срещата на върха при започване на февруари, тематиката бе задвижена. Този път Комисията не се притеснява от сходни проблеми, както при закупуването на ваксини - тъй като за разлика от имунизациите Covid 155-милиметровите муниции не са артикул, който към момента не е създаден. Следователно става въпрос на първо място за сигнализиране на несъмнено търсене в промишлеността.

Освен това снабдяването на украинците с муниции сега е още по-несигурно, в сравнение с беше предходната есен. Комисията освен акцентира това няколко пъти в проекта си за закупуване, само че то е посочено и в конфиденциален документ за разискване на естонското министерство на защитата, с който „ Шпигел “ също разполага.

Според документа Русия изстрелва от 20 000 до 60 000 артилерийски снаряда дневно, което е към 10 пъти повече от Украйна. Европейската отбранителна индустрия обаче може да създаде единствено 20 000 до 25 000 снаряда - на месец.

Естонците обаче считат, че това число може да бъде увеличено седем пъти, въз основа на информация от отбранителната индустрия. Още през тази година ще бъде допустимо производството на един милион 155-милиметрови гранати, което ще коства към четири милиарда евро.

Комисията не желае да удостовери дали това е реалистично. От друга страна, естонците упорстват за по-голяма експедитивност. Те споделят, че са нужни " изключителни старания " и " бързи решения " за увеличение на снабдяването с муниции още през тази година - " това изисква сериозността на обстановката в Украйна ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР