Еврокомисарят Тиери Бретон е посетил три завода за военна техника

...
Еврокомисарят Тиери Бретон е посетил три завода за военна техника
Коментари Харесай

Тиери Бретон: България може да увеличи значително производството на боеприпаси

Еврокомисарят Тиери Бретон е посетил три завода за военна техника в България, в това число държавния ВМЗ - Сопот, в търсене на муниции за военната помощ на Европейски Съюз за Украйна.

Пред Politico Бретон споделя, че България има добър потенциал за доста нарастване на производството " във времева рамка, която може да бъде съвместима с това, което търсим ".

Мисията на еврокомисаря по промишлеността е да разпознава заводите, които могат бързо да ускорят производството, да се види от какво се нуждаят те и да се плануват евентуални усложнения по веригата на доставки.

Politico припомня за това, че боеприпасите от България са изиграли основна роля за съпротивата на Украйна против съветската инвазия, като София е предоставила към 1/3 от снарядите, употребявани от Киев.
" Но България се намира в интервал на неустановеност, откогато прозападното държавно управление на премиера Кирил Петков беше насила да подаде оставка през юни 2022 година, а новите избори предстоят след няколко дни. Междувременно президентът Румен Радев е подложен на критика поради прокремълската реторика ", разяснява Politico.
На въпрос за евентуалния риск от това да се разчита на " страна с общоизвестен другарски надъхан към Русия хайлайф ", Тиери Бретон споделя, че е оптимистично надъхан поради " позитивните сигнали от служебното държавно управление на България " и не се тормози за благонадеждността на страната, когато става дума за презареждане на запасите на страните в Европейски Съюз с муниции.

Колкото до проруските позиции на Радев, Бретон споделя: " Не виждам особени политически опасности. Министърът на защитата, който е доста непосредствен с настоящия президент, ме предложения на тази аудиенция ".

Според Бретон - българските компании имат потенциал да усилят доставките до актуалните си клиенти, които са членове на Европейски Съюз.

" Страните, които имат ресурси, ще могат да ги дават на Украйна, а производителите - да усилят своята продукция, с цел да попълнят тези ресурси. За мен беше доста значимо да имам тази гаранция ", споделя Тиери Бретон.
Това не е част от военната помощ на България за Украйна, а става дума за търговски покупко-продажби с страни от Европейски Съюз, които на собствен ред доставят Киев. Румен Радев опитваше да блокира директната военна поддръжка за Киев отвън тесните рамки на гласуваните текстове от 48 Народно заседание, като твърдеше, че това можело да вкара страната във война. Изглежда, че въпреки всичко служебният кабинет няма нищо срещу дапродава муниции с добре прочут краен получател Украйна.
Бретон ще посети още Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния като част от обиколката измежду страните, които имат капацитет да усилят производството на муниции.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР