Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази опасения от продължаващата тенденция

...
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази опасения от продължаващата тенденция
Коментари Харесай

ЕС се тревожи заради медиите и взаимния контрол в Унгария

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс изрази опасения от продължаващата наклонност в Унгария държавното управление да оказва индиректно въздействие върху медиите посредством огромна част от държавните реклами.

Той приказва след Съвет „ Общи въпроси “ в Люксембург. На него бе разисквано върховенството на закона в 5 страни членки – Люксембург, Унгария, Малта, Нидерландия и Австрия.

Рейндерс напомни, че самостоятелното унгарско „ Клуб радио “ е свалено от ефир от медийния регулатор.

Безпокойство провокира също рамката за битка с корупцията и институционалните въпроси, свързани със системата за съвместен надзор, добави комисарят. И посочи, че член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) продължава да се ползва както за Унгария, по този начин и за Полша.

Не бива във време на война Европейски Съюз да се разделя по въпроса за правовата страна. Такова мнение изрази по време на Съвета унгарската министърка на правораздаването Юдит Варга, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя посочи също, че Виктор Орбан е спечелил безапелационно парламентарните избори на 3 април. Което съгласно нея значи, че унгарските гласоподаватели не споделят паниките на Европейски Съюз по отношение на върховенството на закона в страната им.

Проблемите в Унгария, свързани с публични поръчки, спорове на ползи и корупционни практики, накараха ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да разгласи на 5 април началото на процедура, която би могла да докара до прекъсване на европейските средства за страната.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР