Евродепутатите призовават Комисията да засили своята инициатива за опрашващите насекоми

...
Евродепутатите призовават Комисията да засили своята инициатива за опрашващите насекоми
Коментари Харесай

Трябва да намалим пестицидите, за да спасим пчелите в Европа

Евродепутатите приканват Комисията да ускори своята самодейност за опрашващите инсекти и да показа нови ограничения за отбрана на пчелите и други опрашители.

В резолюция, призната в сряда, Парламентът приветства Инициативата на Европейски Съюз за опрашващите инсекти, само че акцентира, че в настоящия си тип тя не съумява да отбрани пчелите и други опрашващи инсекти от някои от многочислените аргументи за тяхното понижаване, измежду които са интензивните аграрни практики, пестицидите, изменението на климата, измененията в потреблението на почвата, разрушаването на местообитанията и инвазивните типове.

Тъй като опрашващите инсекти са значителен детайл на биологичното многообразие, селското стопанство и възпроизвеждането на доста растителни типове, евродепутатите настоятелно приканват Комисията да показа цялостна стратегия за деяние с задоволително запаси.

Нужно е понижаване на пестицидите

За да се помогне за спомагателното понижаване на остатъците от пестициди в местообитанията на пчелите, намаляването на използването на пестициди би трябвало да бъде основна цел в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП), споделиха евродепутатите.

Те също приканиха за включването на наложителни цели за понижаване на използването на пестициди в Европейски Съюз в идната Директивата за устойчива приложимост на пестициди.

В умозаключение Парламентът приканва за повече фондове в поддръжка на научните проучвания по отношение на аргументите за понижаване на броя на пчелите, за опазване на разнообразието от опрашващи инсекти.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР