Евродепутатите присъдиха на руския опозиционен политик и активист за борба

...
Евродепутатите присъдиха на руския опозиционен политик и активист за борба
Коментари Харесай

Председателят на ЕП: Навални разкри злоупотреби, затова го отровиха

Евродепутатите присъдиха на съветския опозиционен политик и деятел за битка с корупцията Алексей Навални премията " Сахаров " на Европейския парламент за независимост на мисълта за 2021 година

Хейди Хаутала, заместник-председател на Екологичен потенциал, разгласи лауреата за 2021 година в пленарната зала в Страсбург в сряда следобяд, откакто по-рано беше взето решение от Председателския съвет на Екологичен потенциал (съставен от ръководителя на Екологичен потенциал и ръководителите на политическите групи).

Председателят на Парламента Давид Сасоли съобщи: „ Европейският парламент избра Алексей Навални за притежател на тазгодишната премия " Сахаров ". Той води поредна акция против корупцията на режима на Владимир Путин, а посредством своите профили в обществените медии и политически акции Алексей Навални оказа помощ за разкриването на злоупотреби и активизира поддръжката на милиони хора в цяла Русия. Заради това той беше токсичен и хвърлен в пандиза. " „ Присъждайки премията " Сахаров " на Алексей Навални, признаваме голямата му персонална храброст и удостоверяваме непоколебимата поддръжка на Европейския парламент за незабавното му освобождение ", добави той.

Хейди Хаутала, заместник-председател на Екологичен потенциал, съобщи: „ Тази година премията " Сахаров " за независимост на мисълта беше присъдена на покровител за смяна. Алексей Навални прояви огромна храброст в опитите си да възвърне свободата на избор на съветския народ. В продължение на години той се бори за правата на индивида и главните свободи в страната си. Това му коства свободата и съвсем живота му. От името на Европейския парламент приканвам за незабавното му и абсолютно освобождение. "

„ Парламентът отдава респект и на група афганистански дами, които са се борили настойчиво за тъждество и права на индивида в страната си и които бяха номинирани за премията " Сахаров ". Избрахме да отдадем респект на смелостта на тези дами, защото те са измежду първите потърпевши от нарушаването на най-основните им права и свободи, откакто талибаните завзеха властта в Афганистан ", добави тя.

Борба с корупцията в Русия

Алексей Навални е съветски опозиционен политик, деятел за битка с корупцията и главен политически конкурент на съветския президент Владимир Путин. Той закупи интернационална известност с това, че провежда демонстрации против президента Путин и неговото държавно управление, кандидатира се и се застъпва за антикорупционни промени. През август 2020 година Навални бе токсичен и няколко месеца се възвръща в Берлин. Той бе задържан при завръщането си в Москва през януари 2021 година В момента излежава присъда от три години и половина затвор, като му остават още повече от две години. В момента А. Навални е затворен в строго охранявана наказателна колония, като в края на март 2021 година разгласи продължителна гладна стачка в символ на митинг против неналичието на достъп до медицински грижи. През юни 2021 година съветски съд наложи възбрана на районните офиси на Алексей Навални и на неговия Фонд за битка с корупцията, които в този момент са класифицирани като екстремистки и нежелани от съветските управляващи. Церемонията по връчването на премията " Сахаров " ще се състои на 15 декември в Страсбург.

Наградата " Сахаров " за независимост на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 година, с цел да отличава персони и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи. Наградата е учредена в чест на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и е в паричен размер от 50 000 евро. Миналата година Парламентът присъди премията на демократичната съпротива на Беларус, представлявана от Координационния съвет - самодейност на смели дами и политически фигури и представители на гражданското общество.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР