Евродепутатите одобриха продължаването на безмитния внос на украински храни и

...
Евродепутатите одобриха продължаването на безмитния внос на украински храни и
Коментари Харесай

Комисия в Европарламента разреши безмитния внос в ЕС на украински храни за още година

Евродепутатите утвърдиха продължаването на безмитния импорт на украински храни и артикули в Европейски Съюз с още една година, като отхвърлиха оферти за налагането на ограничавания, съобщи Ройтерс.

Европейската комисия беше предложила вносът без мита и квоти да може да продължи най-малко до юни 2025 година, което беше утвърдено от Комисията по търговията към Екологичен потенциал с 26 гласа " за " против 10 " срещу " и един въздържал се.

В отговор на огромните фермерски митинги обаче беше призната така наречен " неочаквана спирачка " за пилешкото месо, яйцата и захарта. Това значи, че митата могат да бъдат наложени изключително, в случай че вносът надвиши съществено размерите от 2022 и 2023 година

Вносните мита и квотите за украинските аграрни артикули бяха анулирани през 2022 година след началото на съветската инвазия, която наруши естествения експорт през Черно море. Фермерите в Европа обаче недоволстват от този импорт, който съгласно тях нарушава разпоредбите на конкуренцията.

Вотът в комисията отстранява последната сериозна спънка пред законопроекта. Очаква се той да бъде гласуван в пленарна зала идната седмица, след което да бъде утвърден от страните членки, множеството от които към този момент го поддържаха.

Депутатите предложиха серия ремонти към текста, като да вземем за пример включването на меда и зърнените храни в листата на продуктите, за които може да бъде прилагана " неочаквана спирачка ", само че те не бяха признати.

Комисията по туризъм гласоподава сходни правила за безмитен импорт и от Молдова, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР