Евродепутатите одобриха преработка на фискалните правила на ЕС, като ги

...
Евродепутатите одобриха преработка на фискалните правила на ЕС, като ги
Коментари Харесай

Евродепутаите одобриха нови фискални правила на ЕС

Евродепутатите утвърдиха преправка на фискалните правила на Европейски Съюз, като ги направи по-ясни, по-благоприятни за вложенията, по-добре съобразени със обстановката във всяка страна и по-гъвкави.

Новите правила, утвърдени във вторник, бяха краткотрайно контрактувани сред Европейския парламент и договарящите страни членки през февруари.

Фокусирайте се върху вложенията

Евродепутатите доста ускориха разпоредбите, с цел да защитят способността на държавното управление да влага. Сега ще бъде по-трудно за Комисията да сложи страна членка в процедура за несъразмерен недостиг, в случай че са в ход съществени вложения и всички национални разноски за съфинансиране на стратегии, финансирани от Европейски Съюз, ще бъдат изключени от изчислението на разноските на държавното управление, създавайки повече тласъци да влага.

Осигуряване на надеждност на разпоредбите – механизми за понижаване на недостига и дълга

Държавите с несъразмерен дълг ще бъдат задължени да го понижават приблизително с 1% годишно, в случай че техният дълг е над 90% от Брутният вътрешен продукт, и приблизително с 0,5% годишно, в случай че е сред 60% и 90%. Ако дефицитът на дадена страна е над 3% от Брутният вътрешен продукт, той би трябвало да бъде понижен през интервали на напредък, с цел да доближи 1,5% и да построи буфер на разноските за сложни стопански условия.

Повече пространство за дишане

Новите правила съдържат разнообразни разпореждания, които разрешават повече пространство за дишане. По-специално, те дават три спомагателни години над общоприетите четири за реализиране на задачите на националния проект. Членовете на Екологичен потенциал подсигуряваха, че това в допълнение време може да бъде предоставено по каквато и да е причина Съветът сметне за уместно, а освен в случай че са изпълнени съответни критерии, както беше препоръчано в началото.

Подобряване на разговора и собствеността

По искане на членовете на Екологичен потенциал, страните с несъразмерен недостиг или дълг могат да изискат развой на разискване с Комисията, преди тя да даде насоки за пътя на разноските. Това би дало повече благоприятни условия на държавното управление да показа своя мотив, изключително в този сериозен миг от процеса. Държава-членка може да изиска представянето на ревизиран народен проект, в случай че има справедливи условия, възпрепятстващи използването му, да вземем за пример смяна в държавното управление.

Ролята на националните самостоятелни фискални институции - натоварени с инспекцията на пригодността на бюджетите и фискалните прогнози на тяхното държавно управление - беше доста засилена от евродепутатите, като задачата е тази по-голяма роля да помогне за по-нататъшното създаване на национално присъединяване в проектите.

Цитати от съдокладчиците

Маркус Фербер (ЕНП, Германия) сподели: „ Тази промяна съставлява ново начало и връщане към фискалната отговорност. Новата рамка ще бъде по-опростена, по-предсказуема и по-прагматична. Но новите правила могат да се трансфорат в триумф единствено в случай че бъдат вярно приложени от Комисията. "

Маргарида Маркес (S&D, Португалия) сподели: „ Тези правила дават повече пространство за вложения, еластичност за държавите-членки да изглаждат своите корекции и за първи път подсигуряват „ действително “ обществено измерение. Освобождаване на съфинансирането от разноските правилото ще разреши основаване на нова и новаторска политика в Европейски Съюз. Сега се нуждаем от непрекъснат капиталов инструмент на европейско равнище, който да добавя тези правила.

Приети са следните текстове:

Регламент за основаване на новата превантивна част на Пакта за непоклатимост и напредък (ПСР): 367 гласа „ за “, 161 гласа „ срещу “, 69 „ въздържал се “;

Регламент за изменение на корективната част на ПСР: 368 гласа „ за “, 166 гласа „ срещу “, 64 „ въздържал се “ и

Директива за изменение на условията за бюджетните рамки на

Държави членки: 359 гласа „ за “, 166 гласа „ срещу “, 61 гласа „ въздържал се “.

Следващи стъпки

Сега Съветът би трябвало публично да утвърди разпоредбите. След като бъдат признати, те ще влязат в действие в деня на публикуването им в Официален вестник на Европейски Съюз. Държавите членки ще би трябвало да показват първите си национални проекти до 20 септември 2024 година

Предистория – по какъв начин ще работят новите правила

Всички страни ще дават средносрочни проекти, очертаващи техните цели за разноските и по какъв начин ще бъдат подхванати вложения и промени. Държавите членки с високи равнища на недостиг или дълг ще получат предварителни насоки за обмисляне на задачите за разноските. За да се обезпечат устойчиви разноски, бяха въведени защитни ограничения за числени референтни индикатори за страни с несъразмерен дълг или недостиг. Правилата ще прибавят и нов фокус, а точно поощряване на обществените вложения в предпочитани области. И най-после, системата ще бъде по-приспособена към всяка страна за всеки обособен случай, вместо да ползва повсеместен метод, и ще регистрира по-добре обществените проблеми.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР