Евродепутати призоваха Сърбия и нейния президент Александър Вучич за деескалация

...
Евродепутати призоваха Сърбия и нейния президент Александър Вучич за деескалация
Коментари Харесай

Евродепутати призоваха Вучич да спре дестабилизацията на Балканския регион

Евродепутати приканиха Сърбия и нейния президент Александър Вучич за деескалация и изправяне пред закона на виновниците за терористичната офанзива в село Банска, Косово.

Това се случи на сесия в Европейския парламент, на която бяха разисквани връзките сред Косово и Сърбия след ескалацията на напрежението.

" Не можем да пренебрегваме военните подготовки от сръбска страна по границата с Косово ", съобщи Илхан Кючук, евродепутат от групата на „ Обнови Европа “

" Всичко това би трябвало да се преглежда в светлината на общата обстановка със сигурността в Европа. Ние още веднъж сме на ръба на огромен спор. Не бива да позволяваме сходно нещо и по тази причина сме срещу всевъзможни дейности за дестабилизиране на района. Това е нашето обръщение към Вучич и неговата администрация ", добави той.

" Всички виновници от сръбската група би трябвало да бъдат изправени пред закона ", съобщи евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП от своя страна.

" Трябва да има следствие и да се открият всички участници в офанзивата. Това работи в интерес на Русия за дестабилизиране на Балканите. Трябва да сме деликатни да спрем последващи опити за провокация. Трябва да се ускори КФОР и да се положат старания, тъй че такава терористична офанзива да не се повтори. Най-важно за стабилността в района са мирни договаряния да се понижи напрежението.

Финалната цел би трябвало да бъде признаването на Косово от Сърбия . Сърбия би трябвало да избере страна – Европейски Съюз или Русия. Ще се радваме да забележим демократична Сърбия, която да не помни наследството си от Югославия на Милошевич “, съобщи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР