Евродепутатът Илхан Кючюк взе участие в конференцията Граждански принос за

...
Евродепутатът Илхан Кючюк взе участие в конференцията Граждански принос за
Коментари Харесай

Илхан Кючюк от Скопие: Двете страни могат да бъдат пример на Балканите за партньорство по европейски стандарти

Евродепутатът Илхан Кючюк взе присъединяване в конференцията „ Граждански принос за създаване на доверие, единение и съюз “, проведена взаимно с „ Обнови Европа “ и Американския университет в Скопие.

Събитието бе намерено от премиера на страната Димитър Ковачевски и непрекъснатия докладчик за Северна Македония Илхан Кючюк. В конференцията участваха представители на локалната власт и гражданското общество от Македония и България.

„ Вярвам, че би трябвало да се посветим с всички сили и да работим неуморно, с цел да осъществяваме тази концепция, тъй като нашите жители я заслужават. Няма по какъв начин да не адмирирам възобновяването на разговора през последните две седмици и мощно се надявам, че след повече от година и половина пауза, междуправителствените диалози най-сетне ще доведат до съответни резултати. “, съобщи докладчикът за Северна Македония в Екологичен потенциал, Илхан Кючюк.

„ Дано новото държавно управление на България и това отпред с Ковачевски да продължат по пътя на отваряне на благоприятни условия за по-добро съдействие. От моя опит мога да заключа, че единственият проблем е, че не се познаваме едни други. Неразбирането идва оттова и би трябвало да се дават положителни образци. Такъв е образецът с контракта сред МИА и Българска телеграфна агенция, тъй като посредством непрекъснат продан на информация хората ще знаят повече за себе си и това недоразумение ще бъде преодоляно.“, сподели Илхан Кючюк.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски от своя страна изрази вяра за възстановяване на връзките сред Северна Македония и България. Според него жителите и просветителната и академичната сфера имат огромен принос в процеса.

„ Нямам подозрение, че направихме огромна стъпка към напредък, отговорихме другарски разговор. Градим политика на създаване на мостове, а не на стени сред страните и народите ни. Постигнахме единодушие да работим дружно против езика на омразата и дискриминирането. Уверен съм, че университетските сфери и гражданските общности ще дадат мощен отзив в обществото. “, съобщи министър председателят Димитър Ковачевски.

В панела „ За доверие във взаимоотношенията – благоприятни условия и вероятности “ взе участие и президентът на Американския университет в Европа – ФОН Сефер Цановски, министърът на локалното самоуправление Горан Милевски, кметът на община Белица и Радослав Ревански.

В края на конференцията Илхан Кючюк изнесе лекция пред македонски студенти по интернационалните връзки в АЕУ-ФОН.

Пред медиите бяха показани и резултатите от състезанието за есета „ България и Македония – околните далечни “.

Делегацията от България посети и учебното заведение в Чаир за съдействие сред учебните заведения в двете страни, в наличието на зам. министър-председател и министър на политическата система и междуобщностните връзки Артан Груби и Висар Ганиу, кмет на Чаир.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР