Евро 2020 стигна до полуфиналите и всъщност се превърна в

...
Евро 2020 стигна до полуфиналите и всъщност се превърна в
Коментари Харесай

Защо Англия игра у дома? Дипломация и малко коронавирус

Евро 2020 стигна до полуфиналите и в действителност се трансформира в домашен шампионат за Англия - и трите останали мача ще се проведат на " Уембли ". Но още преди решаващия стадий британците напуснаха Лондон единствено един път: с цел да се оправят с Украйна на четвъртфиналите, трябваше да летят до Рим.

Как се случи по този начин, че един народен тим на най-децентрализираното Европейско ще играе съвсем всички мачове своя народен стадион?

Подадоха поръчка за финалите поради фиаското на Мондиал 2018. След това се схванаха с германците През декември 2010 година Русия публично получи правото да бъде хазаин на Световното състезание по футбол през 2018-а. Тогава Англия също кандидатства, което струваше на футболната асоциация 21 милиона английски лири - и беше отстранен на първия тур, като завоюва единствено 2 гласа от 22 вероятни.

Тогава Англия стартира да приготвя поръчката си за домакинство на Евро 2020 - през 2012 година Мишел Платини разгласи, че шампионатът ще бъде разграничен сред няколко европейски страни. Но " последният пакет " от мачове - полуфиналите и финалът - ще се организира в дени и същи град. Именно за тази позиция британците подадоха поръчката си.

За домакинство на мачове за Евро пристигнаха поръчки от 19 града, само че единствено два претендента бяха за „ финалния пакет “ - Лондон и Мюнхен. Смяташе се, че Истанбул има положителни шансове да получи финала, само че турците не аплайваха за Евро 2020, тъй като се концентрираха върху приемането на финала на Шампионската лига и Евро 2024.



На 19 септември 2014 година се организираха избори за градовете домакини на Евро 2020. И там " Уембли " завоюва гласуването за мястото на финала - Мюнхен просто отдръпна кандидатурата. Смята се, че германците обмислят по-обещаващ вид с Евро 2024.

Ръководителят на ФА Грег Дайк не отхвърли да е водил диалози с немски сътрудници. „ Но ние нямаме съглашение с тях. Освен че няма да аплайваме за Евро 2024, макар че по този начин или другояче нямаше да получим шампионата “, сподели Дайк.

Офертите на Глазгоу и Дъблин бяха признати дружно с тази на Лондон. Само Кардиф не съумя.

През 2018 година по време на сходна среща всички научиха, че Германия ще бъде хазаин на Евро 2024 - те просто изпревариха турците. От гласувалите 16 членове на Изпълнителния комитет на УЕФА германците бяха подкрепени от 12. А турците в подмяна получиха финала на Шампионската лига - който по-късно бе трансфериран два пъти в Португалия заради ковид.

Заради ковид (и отдръпването на Дъблин) на осминафинала, вместо неприветливо посещение, те получиха домашен мач.

Въпреки че Лондон бе определен за място на финала и полуфиналите, Англия в началото не трябваше да играе на " Уембли " преди плейофите. Но Брюксел, където щяха да построят стадион особено за Европейското, се забави във времето - и през 2017 година УЕФА взе мачовете от Брюксел и ги даде на Лондон (3 групови мача и 1 мач от осминафиналите). Всъщност по този начин британците получиха 3 домашен мача в груповата фаза.

В същото време Англия можеше да загуби един домашен мач в интерес на Шотландия. УЕФА утвърди процедурата, че в случай че има два домакина в една и съща група, чоп ще реши кой тим ще играе по-малко вкъщи - това да вземем за пример се случи с Русия, която отиде в Копенхаген в третия кръг.

Но Англия имаше шанс - Шотландия стигна до Еврото през плейофите. Тук разпоредбите на УЕФА пазят любимеца: в случай че един от тимовете домакини стигна до шампионата през баражи, тогава другият тим хазаин от групата получава три мача на домашния стадион автоматизирано.



Но никакви правила не биха помогнали в плейофите - спечелилият от група D щеше да изиграе осминафинал в Дъблин. Да, Англия щеше да отиде в столицата на Ирландия, където те не са изключително известни. Само че шансът им отново проработи: през април 2021 година Дъблин отхвърли да бъде хазаин на евромачове - мачовете от груповата фаза бяха преместени в Санкт Петербург, а осминафиналът - в Лондон.

Англия скучно, само че решително изигра 3 домашен мача в групата на " Уембли ", след което одобри германците на осминафиналите на същото място. Удобно! За съпоставяне: украинският народен тим хвърча минимум 6000 километра, датският народен тим - повече от 8 хиляди, английският - по-малко от 3 хиляди.

Рой Ходжсън дефинира домашния край като мотивация за младите играчи. Сега Англия приготвя оферта за Мондиал 2030.

Преди седмици остарелият дядо Рой Ходжсън напусна Кристъл палас, само че през 2014 година беше треньор на националния тим на Англия - и доста благополучен, че главните мачове на Евро 2020 ще се проведат в Лондон.

" Имаме млад тим, доста от играчите през 2020 година ще бъдат в разцвета на своята футболна кариера. Ако самата опция да играят на финала на " Уембли " не ги стимулира да се развиват, тогава те вършат огромна неточност. До 2020 година за някои от тях това може би към този момент е петият огромен шампионат, сходен опит не може да се купи “, сподели тогава старши треньорът на националния тим на Англия.



Прогнозата на Рой отчасти се сбъдна: от тима за 2014 година в сегашния тим на Англия има 5 играчи: Рахим Стърлинг, Джордан Хендерсън, Джон Стоунс, Люк Шоу и Кайл Уокър. През 2015 година Хари Кейн проби в тима. Но има и много минали през националния тим и завършили: Джак Уилшър, Дани Уелбек, Фабиан Делф, Рос Баркли, Сайдо Берайно и доста други.

Настоящото младо потомство футболисти на Англия обаче също може да има сходна мотивация - ФА мисли да кандидатства за хазаин на Световното състезание през 2030 година. А основният изпълнителен шеф на асоциацията Марк Бълингам има вяра, че триумфът в решителните мачове на Евро 2020 усилва възможностите на Англия за победа. Въпреки че там, измежду противниците, най-вероятно ще бъдат Португалия и Испания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР