Евгений Соловьов,Наскоро конституционният съд на Индонезия постави точка на продължилата

...
Евгений Соловьов,Наскоро конституционният съд на Индонезия постави точка на продължилата
Коментари Харесай

Президентът с маратонките остана любимец на индонезийците

Евгений Соловьов,

Наскоро конституционният съд на Индонезия сложи точка на траялата съвсем два и половина месеца сага с президентските избори. Висшият правосъден орган отклони всички искове на изгубилата страна, която твърдеше за всеобщи нарушавания. След няколко дни ЦИК на страната огласи, че настоящият държавен глава Джоко Видодо е събрал 55,5% от гласовете и определен за нов 5-годишен президентски период.

От семейство на дърводелец

Джоко Видодо, който в Индонезия назовават просто Джокови, рядко може да бъде забелязан в формален костюм. Той избира обичайните индонезийски ризи и маратонки. Говори се, че той е огромен поддръжник на хеви-метъл музиката и нерядко е посетител на рок концертите на известни групи. Но Джокови е именуван национален политик освен поради външния си тип и заниманията му. Той няма никакви връзки с политическите елити, за разлика от своя съперник на изборите Субианто, който е потомък на видния индонезийски държавен деятел и икономист Сумитро Джойохадикусумо, който пък е представител на благороден благороден явански жанр (от остров Ява, най-големия от архипелага Индонезия с нейните 17 508 острова - бел. ред). Освен това той е шурей на някогашния президент на страната Хаджи Мохамед Сухарто, заемал този пост от 1967 до 1998 година

(Ген. Сухарто бе разгласен за най-корумпирания началник в света, през 32-годишната тирания фамилията му е натрупало благосъстояние, оценено сред 15 и 35 милиарда $. През 1965-1968 година командваната от него войска е избила близо 800 000 комунистически симпатизанти и още 300 000 души при интервенции против придвижвания за самостоятелност в Папуа, Ачех и Източен Тимор - ред.)

Сега Субианто е в бракоразвод, въпреки и да поддържа връзки с някогашната брачна половинка, с която от време на време се появява на публични събития.

Джокови също е роден на остров Ява, само че в небогато семейство на дърводелец. След завършването на горския факултет в най-стария индонезийски университет Видодо дълго време се е занимавал с мебелен бизнес. През 2005 година бе определен за кмет на родния си град Суракарта с население от едвам половин милион души. Извършените обществени промени направиха прекомерно известен дебютиращия политик. По негова самодейност да вземем за пример в града бе въведена здравна застраховка за всички поданици. Видодо бе избран отново за кмет през 2010 г с 90% от гласовете на гласоподавателите, а през септември 2012 година стана губернатор на специфичния столичен окръг Джакарта.

Мащабни преобразувания

Джокови продължава да се придържа към облика на " национален политик " и в ръководството на най-многобройната мюсюлманска страна в света. При това неговият принцип за " непосредственост с народа " е същински, а не е популистка хватка. Преди няколко години при подготовката на особено изявление за ТАСС имах опция да разговарям с него в президентската резиденция. Първата част на изявлението, отдаден на външната политика на Индонезия и връзките й с другите страни, мина скучно. Джокови непрекъснато зачиташе квалифициран му текст. Но когато преминахме към разискването на вътрешните проблеми на страната, тук той очевидно се почувства в стихията си, споделяйки без подготовка за всички сложности и проекти за тяхното превъзмогване. Понеже след няколко дни му предстоеше посещаване в Русия, той с огромен интерес ме разпитваше за нашата страна, какво наложително би трябвало да се тества от съветската кухня. А на сбогуване ме разведе из резиденцията и сподели популярната в Индонезия мебел, която се създава в фамилната му фабрика. И в този момент в предизборната си акция Джокови акцентира точно на вътрешните въпроси. " Това даже не бяха избори, а по-скоро референдум за доверие към държавното управление ", неведнъж повтаряше той.

След като пристигна на власт през 2014 година, той стартира огромен план за рационализация и основаване на инфраструктура, който включваше строителство на нови летища, построяването на железопътни и скоростни автомагистрали, развиване на публичния превоз и доста друго. Стойността на генералния проект се прави оценка на $150 милиарда, като единствено $15 милиарда се отделят от бюджета. Останалите средства би трябвало да бъдат привлечени от задгранични вложители. В страната към този момент може да се почувства резултатът от президентските преобразувания: предходната година нивото на беднотия в Индонезия падна до рекордния невисок в историята й индикатор - 9,8% от цялото население.

Опозицията подлагаше на критика Джокови, че не е извършил предизборното си заричане за годишен стопански растеж от 7 на 100. Но по време на 5-годишното му ръководство растежът на Брутният вътрешен продукт не падаше под 5 %. Освен това водещи стопански организации предсказват, че при съхранението на сегашните темпове на развиване към 2045 година Индонезия ще стане четвъртата стопанска система в света.

Почти най-най

Официалните лица в Индонезия с нескрита горделивост неведнъж подчертаваха, че извършените на 17 април избори са най-мащабните в света. И частично са прави. Право на глас в страната имат съвсем 193 млн. души, в това число и 17-годишните лица. Но може да гласуващ и в случай че си 16-годишен, стига да имаш брак, което е законно в Индонезия. Право на глас имат също пациенти на психиатричните лечебни заведения, центровете за лекуване на наркомани и даже пандизчии, които съдът не е лишил от политически права. Но за сметка на това не могат да гласоподават според конституцията нито служителите на реда, нито военнослужещите - те би трябвало да бъдат политически неутрални.

По брой на гласоподаватели Индонезия не е международен водач: пред нея са Индия и Съединени американски щати. Но уникалността на изборите в Индонезия се състои в това, че първо президентът се избира директно, за разлика от Съединени американски щати, а второ - гласуването се организира в един ден, за разлика от Индия, където този развой се проточи няколко седмици. В хода на всеобщите избори индонезийците избираха също депутати на двете камари на Народното събрание и локални законодатели - с изключение на държавен глава. В изборите участваха общо 240 000 претенденти, претендирали за 20 000 места. Из цялата страна бяха открити примерно 810 000 изборни сектори.

За страдание извършените избори на 17 април ще се запомнят и с рекордно високата смъртност измежду членовете на изборните комисии и доброволците, отговарящи и осигуряващи гласуването. По данни на здравното министерство в първите дни след изборите, когато е почнало преброяването на гласовете, са се поминали 500 души. Като основни аргументи се посочваха изтощеност, инфаркти, инсулти, остри респираторни болести, пристъпи на астма. Генералният секретар на ведомството Оскар Примади призна, че " никой, несъмнено, не е очаквал такова количество жертви. Но извършените избори изискват от чиновниците на изборните комисии приемливо здравословно положение. За страдание не всички го притежаваха ".

Мастило, гвоздей, броене

Пиронът или подобен изострен предмет стана основното оръдие на националното волеизявление - с помощна точно на подобен предмет трябваше да се издълбае графата против желания претендент. Друга специфичност на изборите в Индонезия бе маркировката на гласувалите, върху чийто палец бе нанасяно мъчно отмивано мастило. В един от столичните изборни сектори аз също изпробвах качеството на мастилото: 10 дни вървях с мрачно кутре (най-малкият пръст). Но пък няколко дни след изборите лицата с подобен пръст получаваха 30-процентна отстъпка при извършването на покупки в моловете на столицата Джакарта.

Макар че това надали е било въведено, с цел да се привлекат повече гласоподаватели, които можеха да гласоподават до 13:00 часа локално време. Избирателната интензивност надвиши 80%, а съдейки по разказите на локалните поданици, денят сряда на гласуването, който бе разгласен за почивен, се бе трансформирал за тях в същински празник. След гласуването мнозина са си гостували, с цел да наблюдават преброяването на гласовете от директните телевизионни излъчвания.

Въпреки че формалните данни на ЦИК станаха известни едвам след месец, десетки авторитетни компании, притежаващи специфична държавна акредитация, правиха лично броене на гласовете и резултатите се появиха още в края на деня. И се оказа, че техните социологически проучвания изцяло съответстваха с формалните резултати, огласени от ЦИК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР