Евгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. в

...
Евгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. в
Коментари Харесай

Готвачът на Путин: Кой е Евгений Пригожин?

Евгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 година в Ленинград (днес Санкт Петербург). Прекарва 20-те си години в руски затвор, където е излежал девет години за грабежи и измами.

Освобождаването и рухването на Съветския съюз разрешават на Пригожин да поеме по предприемаческия път. Той стартира бизнес с продажбата на хот-дог в родния си град, а по-късно мина към по-големи планове, като първокласен ресторант в Санкт Петербург, който се превърща в център за съветските елити, в това число тогавашния заместник-кмет Владимир Путин.

След като се възползва от тесните връзки с политическите елити, бизнесът на Пригожин се разраства още повече. През 1998 година той открива ресторант „ New Island “, който става известно място за финансовия и политически хайлайф.

Там се организират вечерите на Путин с Жак Ширак и Джордж Буш.

От 2002 до 2012 година развива сполучливо верига за бързо хранене. Пригожин обаче не лимитира упоритостите си до кетъринг промишлеността.

През 2023 година Пригожин признава, че стои зад Агенцията за интернет проучвания, по-известна като мрежа от заводи за тролове, написа Дойче Веле. Според ФБР организацията е почнала необятно публикувана акция за дезинформация, с цел да повлияе на резултатите от президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Преди това обвиняванията бяха гневно отречени от Пригожин и неговите юристи, които започнаха правосъдни дейности против публицисти, пишещи за връзката му с съветските ферми за тролове.

През 2014 година Пригожин основава частна военна компания Wagner Group. Както при фабриките за тролове, той дълго отхвърляше каквото и да е присъединяване в групата до септември 2022 година, когато призна, че е образувал звеното.

Богат предприемач с престъпно досие, той беше прочут като „ готвачът на Путин “, тъй като е осигурявал кетъринг за Кремъл и съветската войска.

Между " Вагнер " и съветското министерство на защитата имаше доста обществени пререкания по отношение на воденето на войната. Пригожин неколкократно упрекна министерството, че не е снабдило групировката му с муниции.



Напрежението сред създателя на съветската частна войска „ Вагнер “ Евгений Пригожин и Москва ескалира на 24 юни. Тогава Пригожин упрекна Кремъл, че е нападнал неговите бойци с въздушна офанзива и поведе наемниците си на протест, откакто те завзеха контрола над южния съветски град Ростов на Дон и се придвижиха към Москва, с оповестената цел да отстранят военното управление. В „ Телеграм “ водачът на " Вагнер " дефинира военното командване на Русия като „ същинско зло, което би трябвало да бъде спряно “. Пригожин обаче спря настъплението след договаряния с Кремъл с посредничеството на беларуския водач Александър Лукашенко.

Съгласно съглашение за преустановяване на протеста, обвиняванията против Пригожин бяха свалени и му беше препоръчано да се реалокира в Беларус. Оттогава той не се е изявявал, макар че видео, оповестено преди няколко дни, допуска, че е в африканска страна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР