Евгений Кънев, финансист, в коментар в профила си във фейсбук

...
Евгений Кънев, финансист, в коментар в профила си във фейсбук
Коментари Харесай

Ще продължи ли България да се срива в класациите за неравенство

Евгений Кънев, финансист, в коментар в профила си във фейсбук
Членството в Европейския съюз се очакваше не просто да усили Брутният вътрешен продукт на глава, а да даде благоприятни условия на милиони българи да скъсат с недоимъка и в случай че не забогатеят, то да станат най-малко междинна класа.

Петнайсет години по-късно това не просто не е реалност. А спрямо други източноевропейски страни - като Румъния, с която дружно влязохме в Европейски Съюз - България оглавява съвсем всички ранглисти за страна с най-големи подоходни неравенства. Това значи, че на процедура изгодите от участието в Европейски Съюз са съсредоточени и употребявани единствено от върха на доходната пирамида.

Доходното систематизиране в едно общество е извънредно значим индикатор за това по какъв начин работят, от една страна, пазарните механизми, т.е дали е обезщетен заслужено приносът на участниците в стопанската система. А въпреки това, по какъв начин се реализира преразпределението на Брутният вътрешен продукт през бюджета по линия на бюджетни заплати, пенсии, обществени помощи, както и във връзка с заплатите във компаниите, получатели на публични поръчки. Колкото по-равномерно се разпределя Брутният вътрешен продукт измежду всички подоходни групи, толкоз по-благоденстващо е обществото. Колкото по-голяма е междинната класа - толкоз е по-силна демокрацията.
Реклама
И назад - колкото по-голяма централизация има на приходите в най-богатите, толкоз повече обществено и политическо разделяне има в обществото. Колкото повече обеднява и изчезва междинната класа - толкоз по-нестабилна е демокрацията и прераства в олигархия. А олигархията купува всичко - политици, правосъдна система, медии и най-после самата страна .

Да разгледаме по какъв начин се е трансформирал делът в Брутният вътрешен продукт на топ 20% от популацията по приходи след 2010 година На графика 1 се вижда ясно, че за разлика от Румъния, където делът на най-богатите леко е намалял, в България се усилва, което в безспорна сума значи, че приходите на топ 20% се усилват с 10 милиарда лева годишно, т.е. с към 7% от Брутният вътрешен продукт.
Графика 1: Динамика на каузи в Брутният вътрешен продукт на топ 20% по доходиИзточник: Световната банка
На графика 2 пък е прегледана динамичността на известния коефициент " Джини ", който мери степента на неравномерно систематизиране на приходите и се движи сред 0% (всички получават идентични доходи) до 100% (всички приходи се получават от един човек). Тук също виждаме задълбочаващото се подоходно неравноправие в България спрямо Румъния и изключително с Хърватия, която влезе след нас и е към този момент член на еврозоната. Дори Сърбия, без Европейски Съюз, съумява да пречупи това неподходящо развиване.
Графика 2. Динамика на коефициента за неравноправие " Джини ". Източник: Световната банка
И най-важното: след 2010 година България е последователно настигната от Сърбия и даже Албания в Индекса за човешко развиване на Организация на обединените нации. Тоест националната драма към този момент не е, че сме последни в Европейски Съюз, а дали няма да сме последни и на Балканите.
Реклама
Концентрацията на благосъстояние ускорява олигархичните трендове. Свидетели сме по какъв начин в политическата система на България имаме:

подправени политически субекти, основани да обират протестния избор на най-бедните, ощетени точно от засилващите се неравенства; правосъдна система, която " смъква " всеки акт на държавно управление, ориентиран против статуквото; медии, които не смеят да нищят престъпните детайли в политиката и по този начин замитат следите им.

Дано демокрацията откри своя лек посредством най-важния си инструмент - изборите. И да върне онази правдивост, за която Апостола мечтаеше: " Всекиму своето. "
Свързани публикации Планът на Европейски Съюз: таван на цените на тока, премахване на корупцията и Украйна в общия пазар 14 септември 2022, 17:32 Интервю | Сергей Гуриев: Икономическата цена за превръщането на Русия в откровена тирания е голяма 9 септември 2022, 06:29 Най-големите строителни компании: Държавата като строител-касичка 18 август 2022, 11:56 Кога ще ги стигнем хърватите 12 август 2022, 10:21 Корупцията остава скрита, отговорни няма 22 юли 2022, 08:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгений Кънев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР