Евгени Генчев e млад български пианист, но вече разпознаваем на

...
Евгени Генчев e млад български пианист, но вече разпознаваем на
Коментари Харесай

Пианистът Евгени Генчев: Завръщам се у дома за епично шоу

Евгени Генчев e млад български пианист, само че към този момент различим на международната сцена и мощно приветстван от рецензията. Роден е в Пловдив и стартира образованието си в пловдивското музикално учебно заведение „ Добрин Петков”. Учи в Кралската музикална академия в Лондон и в Международната пиано академия „ Incontri col Maestro” Имола, Италия, квалифициран и в Guildhall School of Music & Drama в Лондон.

Концертирал из цяла Европа, Северна Америка, Китай и Австралия. Носител е на повече от 15 национални и интернационалните награди за пиано като Голямата премия от Peter de Grote Festival в Гронинген, Valery Gavrilin International Youth Competition в Русия и от Международния фестивал LISMA в Ню Йорк. Участвал е в доста ТВ стратегии на RTL, ARD, Deutsche Wellе. Свирил е на Willkommen 2017 при Бранденбургската врата пред повече от 800 хилядна аудитория, в Дубай дружно с Лука Шулич и Филип Киркоров и други

През този сезон Генчев свири с Orquesta Filarmónica de la UNAM (OFUNAM) в Мексико Сити, Полската балтийска филхармония Ф. Шопен в Гданск, Фестивалния оркестър на LISMA в Ню Йорк и с Пловдивската филхармония.

Преди взаимния му концерт на 7 септември на Античния спектакъл със суперзвездата Лука Шулич, съосновател и член на фамозното 2CELLOS, Евгени Генчев даде извънредно изявление за " Марица ".



- Предстои ви шоу на Античния спектакъл в Пловдив. Какво може да чака пловдивската аудитория?

- Може да чакат музикална стратегия с красиви и известни мелодии, изпълнени с динамизъм и страст. Ще е вълнуващо прекарване.

- Защо тъкмо Античния спектакъл?
- Това е монумент на културата и знак на Пловдив. От дете, Античният спектакъл за мен е бил обвързван със специфични моменти, било то непринудена разходка през лятна вечер или завладяващо осъществяване по време на концерт.

- Как стана по този начин, че делите една сцена с Лука от 2 cellos?
- С Лука се запознахме като студенти в Кралската Музикална Академия в Лондон. Аз бях бакалавър до момента в който той беше пристигнал за магистратура. Допаднахме си доста като темперамент и музикални стилове и сформирахме дует, с който имахме няколко концерта в Лондон, в това число този за Фестивала за музиката на Йоханес Брамс. Няколко дни преди фестивала той беше разгласил Smooth Criminal с Хаузер. Докато репетирахме преди този концерт телефонър му звънна - беше Елтън Джон. Всички знаем историята на 2Cellos и какво последва по-късно. Всеки потегли по неговия път и 10 години по-късно всички проекти трябваше да забият внезапна спирачка - COVID-19 се случи. От изолацията се породи концепцията да се съберем и още веднъж да обединим сили на музикалната сцена. Звучи съвсем поетично! Така предходната година ние започнахме да записваме видеа дружно и изнесохме няколко концерта - в това число този за “No Borders” Music Festival в Италия, който беше излъчен по Българска национална телевизия преди няколко дни.

- Освен концертите в този момент, имате ли бъдещи креативен проекти с него?
- След всички тези талази и нещастия зачестявайки от ден на ден и повече по целия свят, човек е мъчно да показа с убеденост каквито и да е проекти. Има планувани много концерти - стига събитията да разрешат те да се осъществят. Може даже да влезем и в студиото. Стига да има предпочитание от публиката, метод ще се откри.

- Успехите ви са ви отвели надалеч от Пловдив. Връщате ли се постоянно тук, мислите ли за Пловдив?
- Графика не разрешава да се връщам толкоз постоянно, колкото би ми се желало. Тук е фамилията ми, както и доста скъпи другари от детството, тъй че когато се отвори опция виждам да се възползвам от нея. Когато ми стане мъчително понякога си напявам “Облаче ле бяло” и “Балада за Пловдив”. Не оказва помощ доста, но…

- Разкажете история, обвързвана с най-запомнящ се ваш концерт.
- Може би един от най-запомнящите се концерти беше когато свирих за новогодишния концерт в Берлин пред Бранденбургската врата пред съвсем милионна аудитория пред мен. Концерта се излъчваше наживо на всички места. Беше много неповторимо прекарване. От деня преди този момент бях кацнал в Берлин с температура наближаваща 40 градуса, която не спадна до малко преди да изляза на сцената. На сцената беше толкоз студено, че пръстите ми лепнеха по клавиатурата на рояла. Отне ми ден-два да се приземя на земята след този концерт. Доста сюрреалистично.

- Какво ви свърза с пианото?
- Хаха всяка някогашна другарка е ревнувала от него. Това е първата ми обич. Това е котвата, която ме държи в баланс. Това е живота ми. Пианото е мултиизмерен инструмент, който ти дава безгранични благоприятни условия за изложение. То е продължение на моите мисли и усеща.

- Лесно ли се вършат поп и рок шлагери и кино музика? Как реагира публиката?
- Нищо, което е на такова равнище не идва елементарно. Преди да се стигне до лекотата в каквото и да е би трябвало да се мине през дълъг интервал на компликация. Публиката, умишлено и неумишлено усеща и разпознава това и трансформира искрата която ние предаваме в вилнеещ огън. Атмосферата е страхотна.

- Колко специфичен ще бъде концертът в родния ви град Пловдив?
- Не съм свирил обществено в Пловдив от близо 10 години. Винаги съм бил по турнета в чужбина. Свирейки в Античния спектакъл пред родната аудитория ще е епично.

- Да поканим феновете - поданици и посетители на Пловдив, на концерта. - През миналата година и половина сме претърпели много и сме минали през многочислени компликации. Кой знае още какво следва и какъв брой дълго биха били тествани нашият дух и устойчивост. Нека този концерт бъде кей на вярата. Нека на това емблематично място да създадем едни прелестни моменти дружно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР