Евгени ГАВРИЛОВ />Още в първия ден от налагането от Запада

...
Евгени ГАВРИЛОВ />Още в първия ден от налагането от Запада
Коментари Харесай

Таванът върху цената на руския петрол вещае дефицит

Евгени ГАВРИЛОВ /> Още в първия ден от налагането от Запада на таван на цените за съветския недопечен петрол, петролни танкери задръстиха крайбрежията на Турция. Причина за това стана настояването на Анкара екипажите им да показват застраховка. Таванът на цените от 60 $ за барел, натрапен от Г-7, Австралия и 27-те страни от Европейски Съюз за съветския морски недопечен нефт, влезе в действие от 5 декември. Това е най-новата западна мярка за ограничение приходите на Москва. Споразумението разрешава съветски нефт да бъде транспортиран до трети страни благодарение на танкери от страните членки на Г-7 и Европейски Съюз, застрахователни компании и кредитни институции, единствено в случай че товарът е закупен на цена от 60 $ или под нея.

Способност

Русия незабавно разгласи, че следващото ограничаване на цените на нейния нефт би дестабилизирало световните енергийни пазари, само че няма да повлияе на способността й да поддържа това, което тя назовава " специфична военна интервенция " в Украйна. От началото на седмицата Европейски Съюз към този момент не купува никакъв превозен по море съветски недопечен нефт, който съставляваше 94% от всички доставки на съветския недопечен нефт за 27-те страни от общността. Руски танкери, натоварени с съветски недопечен нефт преди 5 декември, ще бъдат освободени от тавана за 45 дни или до 19 януари.
Европейски Съюз ще спре също по този начин и всевъзможен импорт от 5 февруари на съветски петролни артикули. Относно тези петролни артикули Г-7 ще вкара също таван на цените на по-късен стадий, като ще употребява същия механизъм като за суровия нефт. На всеки два месеца този ценови таван ще се преразглежда, като първо това ще стане в средата на януари 2023 година Целта е да се държи цената на превозения по море съветски недопечен нефт най-малко 5% под пазарната цена. Тъй като основните компании за превоз по море и застрахователните компании са основани в страните от Г-7 (95% от този бизнес), таванът върху цената ще сътвори доста компликации за Москва да продава петрола си на по-висока цена. Ако при преразглеждането на ценовия таван има промени в него, тогава ще има 90-дневна пролонгация, с цел да се подсигурява, че нито един транспортен съд няма да се окаже блокиран в морето с нефт, закупен на неприемлива цена.

Наказание

Брюксел ще забрани застраховането за 90 дни на кораби на трети страни, пренасящи съветски нефт на цена над тавана. А в случай че кораби под флага на една от страните от Европейски Съюз нарушават тавана, ще бъде наложено наказване, планувано в националните законодателства на страните членки, се споделя в напътствията. В България де факто обаче още няма такова законодателство.
Ако таванът на цените навреди на Русия, страната може да предприеме ответни дейности, и то освен в Украйна. Възмездие може да има и на енергийните пазари. Русия може да спре доставките за Европа, където към момента продава малко газ. Или може да заеме по-твърда позиция на петролните пазари и да насърчи същото в Организацията на страните експортьорки на нефт. Москва може да ескалира военни или терористични офанзиви против инфраструктурата за импорт на сила в Западна Европа.
" За момента, макар че Европа към този момент не може да получава петрол от Руската федерация, а суровината, която към този момент е получила, ще може да продава като подготвени артикули до 5 февруари, цените са постоянни. По всичко проличава, че може би ще посрещнем Коледните празници с цени по-ниски от тези през ноември по колонките на българските бензиностанции. Цените могат да тръгнат нагоре след Нова година, само че това ще зависи от доста фактори ", разяснява Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация.
До март " Лукойл " няма да спре работа, изрече мнение Терзиев, само че добави, че в случай че бъде прекратена доставката на съветски петрол, ще възникне интервал от 3 до 6 месеца, в който България би трябвало да откри петрол и той би трябвало да е на добра цена.
Терзиев изясни по какъв начин реагират пазарите на тавана на съветския нефт: " Странно реагират. Дизелово гориво няма като предложение, има дефицит в района и в Европа. Цените падат, което си изяснявам единствено с едно - това към този момент не е търговия, това е политика на международно равнище. Това, че един артикул го няма, когато международните водачи са решили, че цената ще бъде намалена, то става с очевидно непазарни механизми. В този аспект цените всеки ден са проекция на клюки, на решения и на различни оценки какво би било в идващите месеци. "

Изключения

" Европейските страни ще останат без съветски петрол с дребни изключения - за Унгария, по тръба, и за България - по море. Останалите, огромните промишлености ще пострадат от това решение, което има за цел да ограничи приходите на Руската федерация. За нас е доста необикновен казусът, или по скоро ще го установим малко по-късно ", разяснява Терзиев и добави: " Турция с всички нейни съседки и по-близки страни, източно от нас, ще могат да използват. От друга страна, не съм чул те да са част от пределните цени. Това ще трансформира Турция и турските рафинерии в различни снабдители на горива от съветски първични материали, които доста елементарно могат да бъдат показани на европейския пазар. Те очевидно обаче ще бъдат по-скъпи. Това слага в риск нашия бранш, само че, въпреки това, е опция за доставка. "
" Като цяло ще бъде вероятен импорт от прилежащи европейски страни, включително и от Сърбия. Въпросът е на какви цени и няма ли да се появи недостиг. Със сигурност, в случай че това се случи в къси периоди, тази зима, идващите 3-4 месеца, за какво не и първото полугодие на 2023 година, нашият район ще бъде във вакуум на доставките, което ще усили цените ", разяснява още Живодар Терзиев.

/> Москва с три разновидността на отговор

Русия обмисля три разновидността за отговор на наложения от Запада таван на цената на нейния нефт, твърди съветският в. " Ведомости ". Най-строгият отговор планува възбрана за продажба на съветски нефт на страните, които поддържат тавана от 60 $ за барел, показва " Ведомости ", като се базира на два източника, близки до държавното управление в Москва. Мярката би присъединила и възбрана на продажбата и посредством медиатори.
Вторият вид планува възбрана на износа по контракти, включващи таван на цената, без значение на страната, за която е предопределен петролът.
Третият вид предлага установяването на оптимално вероятната отстъпка от цената на съветския нефт вид " Урал " по отношение на интернационалните стандарти.
Руският вицепремиер Александър Новак съобщи, че съветският отговор ще стане явен още този месец. Той загатна, че Русия може да понижи производството, въпреки и не с доста. /> 50% от модифицирания петрол в Бургас
през 2021 година не е бил съветски

" Лукойл Нефтохим Бургас " е работил през м.г. с 50% нефт, който не е бил съветски, твърди шефът на Агенция " Митници " Павел Геренски. Той уточни, че към днешна дата рафинерията работи с малко над 88% съветски нефт. За м.г. това количество е 50 на 100. Според ръководителя на енергийната комисия в Народно събрание Делян Добрев напълно са непотребни причините, че рафинерията не може да работи с различен нефт, с изключение на съветски, в случай, че през м.г. е работила с 50% неруски нефт. Според служебния зам.-министър на финансите Людмила Петкова обаче има заплаха рафинерията да спре работа, в случай че се забрани тя да изнася остатъчните артикули, модифицирани от съветски нефт, тъй като няма къде да ги съхранява.
В последна сметка парламентарната Комисия по енергетика не одобри решение за използване на дерогацията от 5 декември с оглед понижаване цените на горивата на вътрешния пазар. Според плана на решение трябваше да се вкара режим на следене на горивата и нефтопродуктите, създадени в България от съветски недопечен петрол. Режимът на следене би трябвало да подсигурява осъществяване на дерогацията, предоставена на България на 3 юни, с цел да може създадените от съветски недопечен петрол горива и нефтопродукти да се продават единствено на българския пазар. Като мярка по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата се предлага облагане с спомагателен налог на свръхпечалбите на сдруженията както за 2022 година, по този начин и за 2023 година
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР