Evergrande - огромната китайска империя за недвижими имоти е пред

...
Evergrande - огромната китайска империя за недвижими имоти е пред
Коментари Харесай

Възход и падение: Кой е председателят на Evergrande Хуeй Ка Йен и как смята да спаси империята си?

Evergrande - голямата китайска империя за недвижими парцели е пред колапс, а благосъстоянието на ръководителят й Хуeй Ка Йен се топи с минути. Това е не е първият миг на компликация пред който се изправя Йен. Разликата обаче е, че в този момент той не може да разчита на помощ от своите другари магнати и на поддръжката на локалното държавно управление, написа Bloomberg.

Задълженията му са за 305 милиарда $, цените на активите на компанията се сринаха доста.

Все още не ясно какво ще се случи от тук нататък и дали той ще резервира собствеността върху своята империя. Някои ръководители на банкрутирали компании имат нежелани ориси - от арест до екзекуция.

Империята на Хуей в действителност е от най-големите жертви на напъните на президента Си Дзинпин да ограничи големите отговорности на огромни конгломерати и да понижи рисковете на пазара на жилища. Evergrande и обвързваните с империята компании биват основани посредством композиция от издаване на задължения в долари, продажби на акции, банкови заеми и сенчесто финансиране.

Междувременно досегашните съдружници към този момент губят самообладание. China Estates Holdings Ltd. на имотния магнат и сътрудник Джоузеф Лау продава акции на Evergrande и разгласи, че даже може да продаде целия си дял.

Липсата на поддръжка за Хуей от Пекин и спадът на неговото благосъстояние му с 15 милиарда $ тази година, го принудиха да форсира напъните си за спасяването на империята, като да вземем за пример продажба на дялове в някои активи на Evergrande. Той продаде мажоритарен дял в звеното за услуги в бранша на недвижимите парцели на друга строителна компания.

Житейски път и кариера

Хуей е роден в провинция Хенан през 1958 година Отгледан от баба си и татко си в беднотия, образованието му обезпечава бягство от сложния живот, който го евентуално го очаквал. Хуей приключва Института за просвета и технологии в Ухан през 1982 година По-късно работи в стоманодобивна компания, само че напускапрез 1992 година, с цел да стартира работа в региона на недвижимите парцели.
 Китайската Evergrande към момента не изплаща задълженията си
Китайската Evergrande към момента не изплаща задълженията си

Днес компанията би трябвало да заплати 148 милиона щатски $

Той основава Evergrande през 1996 година в южния град Гуанджоу, а през идващите десетилетия гради голямата компания, която управлява земя с повърхност пет пъти по-голяма от Манхатън. Освен това Хуей натрупва дялове във футболни и волейболни тимове, компания за бутилирана вода и други. Той даже споделя, че ще засенчи Илън Мъск с " новата най-мощната енергийна автомобилна компания в света ".

Личното благосъстояние на Хуей доближава 42 милиарда $ през 2017 година Мажоритарно присъединяване в Evergrande му обезпечава 8 милиарда $ от 2011 година насам, съгласно Bloomberg.

Той е единственият началник на компания, който има къща за 100 милиона $ в хълмовете над остров Хонконг.

През 2018 година Хуей попада в формален лист на 100-те изключителни бизнесмени. Той се гордее и не един път е споменавал за милионите работни места, основани от компанията, и милиардите платени налози. Освен това е и човеколюбец и оглавява китайската ранглиста на Forbes за благотворителни дарения.
 Evergrande продава дял в локална банка против $1,5 милиарда
Evergrande продава дял в локална банка против $1,5 милиарда

Строителният бизнесмен би трябвало да заплати $47,5 млн. през днешния ден

Препятствия

Междувременно обаче паниките за размера на задълженията на компанията, които до 2018 година бяха набъбнали до над 100 милиарда. $, порастват. През 2018 година централната банка на Китай уточни Evergrande като компания с капацитет да сътвори систематични опасности за финансовата система, наред с компании като HNA Group, Tomorrow Holding и Fosun International.

Хуей се обръща към другари и корпоративни връзки, с цел да покрие задълженията си.

Компаниите му подписват покупко-продажби за близо 3,6 милиарда $ от 2018 година с империите за недвижими парцели, ръководени от трима други китайски магнати, като Лау от Chinese Estates. Сред вложенията, направени от тях бяха закупуването на дялове в подразделенията за електрически коли и услуги на Хуей и други.

Регулаторите обаче не се отхвърлят. Сенчестото финансиране, което съставлява съвсем една трета от дълга на Evergrande през 2019 година - спря, а непрозрачните заеми посредством взаимни предприятия бяха оценени и регулаторите предотвратиха нови заеми с политиката си за " три червени линии " за ограничение на задлъжнялостта.

Мерките доведоха до рецесия с ликвидността на Хуей през 2020 година Тогава той остава с задължения към вложители за 20 милиарда $ след несполучлив опит за листване на поделение на Evergrande.

Междувременно стартират да се появяват разногласия с снабдители за неплатени сметки на компанията. Някои от тях упорстват за заледяване на активи, други спрират работа по градежите.

Хуей бива съветван да позволи дълговите проблеми на компанията си допустимо най-бързо, тъй като няма доста знаци, че Пекин ще помогне.

" Спасяването на Evergrande основава честен риск, усилва вероятността от натрупването на прекомерно огромни задължения като Evergrande и подкопава напъните на президента за поощряване на общия разцвет ",обяснява Доналд Лоу, шеф на Института за проучване на нововъзникващите пазари към Хонконгския университет за просвета и технологии.

В търсене на средства Хуей се пробва да ускорява продажбите на активи и да се разплати с всички кредитори на компанията - от дребни вложители до купувачи на жилища с предплатени депозити за жилища.

Миналия месец Evergrande се споразумя да продаде част от дяловете си в китайска банка на локалното държавно управление. Според S&P Global Ratings това е стъпка към решение на рецесията с ликвидността на компанията.

Компанията контракти и продажбата на дял от 51% от звеното за услуги за парцели на Hopson Development Holdings Ltd.

Дори и Хуей да успее да откри излаз, неговата империя евентуално ще наподобява доста по-различно. Акциите на компанията са поевтинели с 80% тази година, а доларовите ѝ облигации са на рекордно ниски равнища.
 Акциите на дъщерната компания за електрически автомобили на Evergrande също се сринаха
Акциите на дъщерната компания за електрически автомобили на Evergrande също се сринаха

Спадът е с цели 26%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР