Евелин Банев - Брендо стана причина федерален прокурор в Швейцария

...
Евелин Банев - Брендо стана причина федерален прокурор в Швейцария
Коментари Харесай

Брендо стана причина за съдебно дело срещу банка в Швейцария

Евелин Банев - Брендо стана причина федерален прокурор в Швейцария да заведе дело против " Креди Сюис ". От банката се претендира обезщетение на стойност 42 милиона швейцарски франка по обвиняване, че е позволила Брендо за три години да изпере 55 милиона франка, заяви Българска национална телевизия.

Става въпрос за интервала от 2004 до 2007 година. Според обвиняването през тези три години българин, който живее в Швейцария от края на 1989 година, е внесъл в сакове огромна част от тези пари в сметки на Брендо в тази банка.

Документирано е, че парите са били най-вече в дребни банкноти и са оповестени като доход от имотни покупко-продажби в България. Интересно е, че през 2004 година на срещите в банката той отива дружно със своя съучастник Константин Дишлиев, който беше показно разстрелян пред ресторант в София през 2005 година.

По делото има обвиняване и против българка, която е някогашен чиновник на банката и по това време е работила като банков съветник, който е обслужвал тъкмо сметките на Брендо. Самото следствие стартира още през 2008 година. То е траяло малко повече от 14 години. Интересно е още, че в самото следствие Брендо е споменаван и с прякора " Игор ". Според осведомени - това е прякор, който Брендо е употребил в украинските си връзки, които са били част от каналите за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа.

Швейцарските медии писаха за това следствие още в края на лятото на предходната година и тогава от Швейцарската прокуратура оповестиха, че ще внесат делото в съда през февруари. " Там имаше много ясно коментирано, че става дума за Брендо, в това число всички елементи към тежките произшествия, свързани с Брендо, убийствата на Дишлиев, на майка му, на румънския сътрудник, който се е опитал да купи от него кокаин. Обвиненията са, че банката да кажем в начолото просто не е спазвала разпоредбите. Включително нашата сънародничка и нейния шеф пътуват до България да видят фактически ли тези дребни банкноти, които влизат в швейцарската банка имат действителен генезис, тъй като легендата е, че те са от иматни покупко-продажби в България ", изясни Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

Според законодателството на Швейцария, с цел да може да се претендира обезщетение от банка за неспазване на разпоредбите, би трябвало да има обвиняване против физическо лице. Тя е била чиновник на най-ниско равнище и е имала право да подписва документи за до 100 хиляди франка. Нейният шеф, с който били идвали у нас, с цел да ревизират дали произхода на парите е действителен, обаче е умрял. Така за проуратурата в Швейцария тя се оказва единственият жив участник, който се допуска, че е направил нарушавания. Според прокуратурата в конфедерацията първо не са изпълнени разпоредбите за инспекция на произхода на парите и второ, след 2005 година към този момент е имало задоволително притеснителна информация за Брендо и банката е следвало да спре да обслужва негови сметки.

Въпреки това Банев е останал клиент до 2008 година, когато разследавенто е почнало. То е минало през доста премеждия и прекъсвания и по този начин е траяло повече от 14 години.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР