Ето пълния текст на публикацията на Асоциацията на европейските журналисти

...
Ето пълния текст на публикацията на Асоциацията на европейските журналисти
Коментари Харесай

АЕЖ с призив: Да попитаме “Лев Инс” за “делото шамар” срещу Mediapool


Ето цялостния текст на обявата на Асоциацията на европейските публицисти:

 

Застрахователната компания “Лев Инс ” е завела иск за един милион лв. против Mediapool поради материал, в който се цитира изявление на министъра на финансите, отразено в публична стенограма. Това е типичен образец за “дело пестник ”, с което наподобява се цели да се затвори устата на медията, а останалите медии да имат едно мислено.

 

От заглушаване на публицисти, които задават значимите за обществото въпроси, страдаме всички. За да покажем, че не ни е боязън, взехме решение да изпратим същите въпроси на изпълнителния шеф на Лев Инс, които са изпратили и нашите сътрудници при подготвянето на материала. Всеки, който желае може да изпрати също имейл. Копирайте следния текст и се подпишете:

 

До: [email protected]

На вниманието на господин Павел Димитров, изпълнителен шеф на ЗК " Лев Инс "

Уважаеми господин Димитров,

 

Във връзка с иск за рекордната сума от 1 млн. лв. от страна на " Лев Инс " АД против Mediapool поради журналистически материал, аз в качеството ми на жител, обиден директно от тематиката на материала, която е от неоспорим публичен интерес, Ви адресирам същите въпроси, които са Ви били изпратили и от медията.

Изразявам несъгласието си с потъпкването на свободата на словото посредством стратегически каузи за ограничение на общественото присъединяване и Ви приканвам неотложно да оттеглите желае си против Mediapool.

 

Това е и текстът на имейла, изпратен Ви от Mediapool на 27 септември 2022 година, към който се причислявам:

По мотив Стенограма на Министерски съвет от 21 септември 2022 година Ви апелирам да получа отговор на поставените по-долу въпроси.

В Стенограмата се показва следното:

" РОСИЦА ВЕЛКОВА (Министър на финансите): Благодаря.

Представям на вашето внимание план на протоколно Решение на Министерския съвет за предприемане на спомагателни дейности за навреме осъществяване на последващите задължения от Плана за деяние, включващ ограничения за осъществяване на последващите задължения на България във връзка с Валутния механизъм ІІ и на други свързани политики за интервала до края на юни 2022 година. Докладът съставлява доклад на напредъка по ограниченията. Обхваща интервала януари – юни 2022 година.

Ще се спра единствено на ограниченията, за които е налице сериозен риск от закъснения, а точно: в област „ Небанков финансов бранш “, по Дейност № 6 – „ Мониторинг на финансовата непоклатимост на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи посредством приемане на периодически информации за финансовото му положение “ през първата половина на 2022 година още веднъж бяха извършени редица работни срещи сред представители на Комисия по финансов контрол, Застрахователна компания „ Лев Инс “ АД и „ Националното бюро на българските автомобилни застрахователи “, по време на които бяха разисквани ограниченията, които следва да бъдат подхванати взаимно от Националното бюро и Застрахователна компания „ Лев Инс “ АД за понижаване отговорностите на застрахователя към Бюрото и към други участници в системата „ Зелена карта “.

Националното бюро упорства процедурата за възнаграждение и претенции за гаранция посредством асимилиране на банковата гаранция да бъде стартирана при съблюдаване на процедурата за асимилиране на гаранцията от 2021 година. Тоест, всяко онлайн искане за гаранция да бъде съпроводено със надлежно доказателство за заплащане на обезщетение на повреденото лице.

 

По информация на Националното бюро към сегашни миг банковата гаранция на Националното бюро не е усвоена от Международното бюро. В случай, че въпросът не бъде позволен, наред с несъблюдение на уговорката на България след присъединение към ERM ІІ има сериозен риск Националното ни бюро да бъде изключено от системата „ Зелена карта “ на идната Генерална асамблея, надлежно от идната година да спре издаването на зелена карта от българските застрахователи. Дейността е в развой на осъществяване, мярката се извършва регулярно. "

 

В тази връзка въпросите на Mediapool.bg са следните:

На каква стойност по последни данни възлизат отговорностите на " Лев Инс " АД към Националното бюро на българските автомобилни застрахователи и към другите участници в системата " Зелена карта "? На каква стойност са безспорните Ви отговорности и на каква стойност са противоречивите отговорности, за които няма единодушие сред компанията, бюрото и останалите участници в системата?

 

Защо не се намира дефинитивно решение на казуса и към този момент години наред България регулярно е заплашвана да бъде изключена от системата " Зелена карта " поради отговорности на " Лев Инс " към български или непознати субекти?

Очаквам отговор на поставените въпроси, както и известие, че оттегляте желае против Mediapool.

С почитание,
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР