Ето обяснението на слънчевото затъмнение, къде ще бъде видимо и

...
Ето обяснението на слънчевото затъмнение, къде ще бъде видимо и
Коментари Харесай

Пълно слънчево затъмнение над Америка: Kакво да очакваме и как да...

Ето обяснението на слънчевото затъмнение, къде ще бъде очевидно и какво да чакаме.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЪЛНОТО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ?

 

При цялостното слънчево затъмнение Луната минава сред Слънцето и Земята, покривайки напълно лицето на Слънцето по дребен път от повърхността на нашата планета. Дневното небе става мрачно, сходно на здрач или зора, и е известно, че нощните животни се разсънват, комплицирани от мисълта, че е настъпила нощта.

На засегнатите места хората ще могат да видят слънчевата корона - външната атмосфера на звездата - която нормално не се вижда поради яркостта на Слънцето. Хората, които следят отвън пътя на цялостното затъмнение, ще видят отчасти затъмнение, при което Луната закрива по-голямата част от лицето на Слънцето, само че не цялото.

Разбира се, заоблачен ден може да скапе гледката. След това идващото цялостно слънчево затъмнение, което ще може да се следи от континенталната част на Съединените щати, ще се случи едвам през 2044 година

КЪДЕ ЩЕ съдебна експертиза ВИЖДА ЗАТЪМНЕНИЕТО?

 

Според НАСА затъмнението на 8 април ще стартира над южната част на Тихия океан, като пътят му ще доближи тихоокеанското крайбрежие на Мексико към 11:07 ч. тихоокеанско време, преди да навлезе в Съединените щати в Тексас.

След това пътят навлиза в Канада в Онтарио и минава през Квебек, Ню Брънзуик, остров Принц Едуард и Кейп Бретон, като излиза от континентална Северна Америка на атлантическото крайбрежие на Нюфаундленд, Канада, в 17:16 ч. нюфаундлендско време. Частичното затъмнение ще бъде очевидно за хората във всички 48 прилежащи американски щата.

КЪДЕ СА НАЙ-ДОБРИТЕ МЕСТА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ НА ЗАТЪМНЕНИЕТО?

 

Някои от огромните градове и техните агломерации се намират във или покрай пътя на цялостното затъмнение. Някои от тях включват: Мазатлан и Тореон в Мексико; Сан Антонио, Остин, Уейко, Форт Уърт и Далас в Тексас; Литъл Рок в Арканзас; Сейнт Луис в Мисури; Луисвил в Кентъки; Индианаполис в Индиана; Дейтън, Кълъмбъс, Толедо и Кливланд в Охайо; Детройт в Мичиган; Ери в Пенсилвания; Бъфало, Рочестър и Сиракуза в Ню Йорк; Хамилтън, Торонто и Монреал в Канада.

КОЛКО ШИРОК Е ПЪТЯТ НА ТОТАЛНОСТТА?

 

На 21 август 2017 година милиони хора станаха очевидци на цялостно слънчево затъмнение, чийто път мина през прилежащите Съединени щати. Пътят на пълнотата за затъмнението на 8 април ще бъде по-широк от този през 2017 година, тъй като Луната беше малко по-далеч от Земята по време на това затъмнение. Според НАСА през 2017 година траекторията е била необятна към 62-71 благи (100-114 км), до момента в който през това затъмнение ще бъде необятна към 174-196 км, което значи, че ще покрие повече земя. Тазгодишната траектория на затъмнението също по този начин ще премине над по-гъсто обитаеми региони от тази през 2017 година

 

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ОЧАКВАТЕ ДА ВИДИТЕ Пожарна охрана ВРЕМЕ НА ЗАТЪМНЕНИЕТО?

 

Пълното слънчево затъмнение протича на няколко разнообразни стадия.

То стартира с фаза на отчасти затъмнение, когато Луната стартира да минава сред Земята и Слънцето, като отчасти го закрива и оставя Слънцето да наподобява като с форма на полумесец.

В последвалата фаза на мънистата на Бейли точките светлина от Слънцето блестят по ръбовете на Луната заради неправилната лунна топография, като се получават дребни мъниста светлина.

Във етапа на диамантения пръстен по лунния борд се появява едно-единствено ярко леке, даже когато слънчевата атмосфера оставя пръстен от светлина към Луната. Ефектът прилича типа на диамантен пръстен. Това събитие предхожда пълнотата.

След цялостното затъмнение другите етапи се повтарят, защото Луната продължава да се движи по пътя си до края на затъмнението.

Пожарна охрана КАКВО съдебна експертиза РАЗЛИЧАВА ТОВА ОТ ПРЪСТЕНОВИДНОТО СЛЪНЧЕВО ЗАТЪМНЕНИЕ?

 

На 14 октомври 2023 година хората по продължение на път, разпрострян се от северозападната част на Тихия океан в Съединени американски щати през Мексико, Централна Америка, Колумбия и Бразилия, стават очевидци на пръстеновидно слънчево затъмнение - малко по-различно събитие. Пръстеновидното слънчево затъмнение настава, когато Луната минава сред Слънцето и Земята, когато Луната е в най-отдалечената си точка от нашата планета или покрай нея. По този метод тя не покрива изцяло лицето на Слънцето, оставяйки в небето нещо, което наподобява като " огнен пръстен ".

КАК ДА НАБЛЮДАВАТЕ БЕЗОПАСНО ЗАТЪМНЕНИЕТО?

 

Експертите предизвестяват, че не е безвредно да се гледа непосредствено към яркото слънце, без да се употребява профилирана отбрана на очите, предопределена за гледане на слънчеви лъчи. Според тези специалисти гледането на затъмнението през обектива на фотоапарат, бинокъл или телескоп, без да се употребява специфичен безоблачен филтър, може да докара до тежки увреждания на очите.

Те поучават да се употребяват безвредни очила за гледане на слънчево затъмнение или безвреден портативен апарат за гледане на слънчево затъмнение, като означават, че елементарните слънчеви очила не са безвредни за гледане на слънце. Единственият миг, в който се смята за безвредно хората да смъкват защитните средства за очите по време на цялостно слънчево затъмнение, е късото време, когато Луната изцяло блокира повърхността на Слънцето.

КОЛКО ГОЛЕМИ СА ЗЕМЯТА, ЛУНАТА И СЛЪНЦЕТО?

 

Луната ще закрие лицето на Слънцето, както се вижда от Земята, единствено тъй като Луната - в действителност доста по-малка от Слънцето - е доста по-близо до нашата планета. Диаметърът на Луната е 3 476 км спрямо диаметъра на Слънцето от към 1,4 млн. км и диаметъра на Земята от 12 742 км.

 

Пожарна охрана КАКВО съдебна експертиза РАЗЛИЧАВАТ СЛЪНЧЕВИТЕ ЗАТЪМНЕНИЯ ОТ ЛУННИТЕ?

 

Лунните затъмнения настъпват, когато Земята се намира сред Луната и Слънцето и сянката на нашата планета пада върху лунната повърхнина. В резултат на това Луната наподобява неразбираема от Земята, от време на време с червеникав цвят. Лунните затъмнения се виждат от половината Земя, което е доста по-широка област от слънчевите затъмнения.

БЪДЕЩИ ЗАТЪМНЕНИЯ

 

Според НАСА хората в разнообразни елементи на света ще могат да преживеят още затъмнения през идващите месеци и години.

На 2 октомври тази година ще се случи пръстеновидно слънчево затъмнение, очевидно в Южна Америка, а частичното затъмнение ще бъде очевидно в Южна Америка, Антарктида, Тихия океан, Атлантическия океан и Северна Америка.

Частично слънчево затъмнение ще настъпи на 29 март 2025 година, като ще бъде очевидно в Европа , Азия, Африка, Северна Америка, Южна Америка, Атлантическия океан и Северния ледовит океан.

Частично слънчево затъмнение ще настъпи на 21 септември 2025 година, очевидно в Австралия, Антарктида, Тихия океан и Атлантическия океан.

Пръстеновидно слънчево затъмнение ще настъпи на 17 февруари 2026 година, очевидно в Антарктида, с отчасти затъмнение, очевидно в Антарктида, Африка, Южна Америка, Тихия океан, Атлантическия океан и Индийския океан.

Следващото цялостно слънчево затъмнение ще настъпи на 12 август 2026 година, очевидно в Гренландия, Исландия, Испания, Русия и дребна част от Португалия, с отчасти затъмнение, очевидно в Европа, Африка, Северна Америка, Атлантическия океан, Северния ледовит океан и Тихия океан.

 

, преводът е на редакцията на ФрогНюз.

А с цел да забележим цялостното слънчево затъмнение у нас, можем да гледаме живото лъчение на НАСА:
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР