Ето какво сподели пред Dir.bg и 3Е-news д-р Станимир Хасърджиев,

...
Ето какво сподели пред Dir.bg и 3Е-news д-р Станимир Хасърджиев,
Коментари Харесай

Д-р Станимир Хасърджиев: ChatGPT ще ни помогне за по-добра здравна система и по-добри лекари

Ето какво показа пред Dir.bg и 3Е-news доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на Българската асоциация по персонализирана медицина (БАПЕМЕД):

Д-р Хасърджиев, по какъв начин изкуственият разсъдък ще промени опазването на здравето?

Изкуственият разсъдък (ИИ) към този момент трансформира опазването на здравето, тъй като той е към нас. Благодарение на изкуствения разсъдък бяха създадени толкоз бързо имунизациите против COVID-19 - това е един от образците, които всички усетихме безусловно преди месеци. Благодарение на изкуствения разсъдък все по-бързо ще имаме медикаменти, все по-бързо ще можем да разбираме за разнообразни болести, само че също по този начин, с помощта на него медицината ще става все по-достъпна за елементарния човек.

Това, което чакам в напълно обозримо бъдеще, е в действителност изкуственият разсъдък да бъде в дома на всеки човек и там да му оказва помощ да живее по-добър и по-здравословен живот. Защото изкуственият разсъдък не спи, няма потребност да се храни, няма потребност от това да му казваш всеки ден, че го обичаш, само че той може да се грижи за теб непрекъснато. Той може да събира скъпа информация, която, обработена по верния метод от лекаря, от експертите, би могла овреме да предсказва за болести. Изкуственият разсъдък би могъл да дава препоръки на пациентите за това по какъв начин да се пазят, би могъл да дава отговор на обикновени въпроси, за които до момента сме се допитвали до общопрактикуващите лекари или в по-сериозни обстановки е било належащо да чакаме с дни и месеци, а от време на време забавянето е било съдбовно. Изкуственият разсъдък може с лекост да даде отговор на доста от тези въпроси.

Разбира се, надалеч сме от момента, когато да можем да потвърдим и да кажем, че част от дейностите могат напълно да бъдат заместени от изкуствен интелект, само че това, което към този момент сигурно знаем е, че той е скъп инструмент, който, в случай че знаем по какъв начин да използваме, можем неведнъж да увеличим успеваемостта на здравната система, както и нашата лична успеваемост и методът ни на живот да се подобрят доста.

Къде са гаранциите, че ще бъде вярно употребен?

" Гаранция - Франция ", обича да споделя българинът, само че хубавото на изкуствения разсъдък е, че той се базира само и единствено на голям брой налични и действителни данни, които съществуват в пространството към нас, които сме генерирали през последните 50 - 100 години и които нито един човешки разсъдък няма опция да изучи и да познава в елементи толкоз добре. Изкуственият разсъдък ни превъзхожда тъкмо и единствено с това - той може да борави с тези големи масиви данни. Цялото познание на света и на човечеството е налично безусловно на милисекунди разстояние от него. Ние единствено би трябвало да знаем какво да го попитаме, по какъв начин да го попитаме и по какъв начин да използваме тези данни. Тук е мястото да кажем, че единствената гаранция за това, че изкуственият разсъдък ще работи в наша изгода, а не против нас, сме самите ние - в случай че успеем да създадем подобен ИИ и такива правила, че те да подсигуряват, че никой няма да злоупотребява със свръх опциите на тези свръх машини.

Доколко е застъпен към този момент изкуственият разсъдък във фармацията и по какъв начин ни оказва помощ?

Изкуственият разсъдък от дълго време е навлязъл в активността на доста компании и на доста промишлености. От години се употребяват главните похвати и градивни камъни на изкуствения разсъдък - работата с големи масиви данни, от които да се извеждат трендове и на тяхна база, надлежно се надгражда. Компаниите бяха първите, които започнаха да вършат това. След университетите, които вършат изследванията, бизнесът незабавно стъпва на най-новите разработки. На това се дължи и фактът, че в последните години има взрив на нови медикаменти, имаме взрив на нови технологии, които ни оказват помощ да живеем по-дълго. Неслучайно индивидът за последните 100 години е удвоил продължителността на живота си, макар всички изказвания за преждевременната кончина на човечеството поради нездравословния метод на живот и на инат на всичко това, очевидно с помощта на технологиите и напредъка, ние съумяваме да преборим, най-малко частично, природата и това, което всяка здрава логичност ни караше да си мислим. Не че ще живеем постоянно, само че ще се научим малко по-добре да разбираме аргументите, заради които не живеем добре и по какъв начин да живеем по-здравословно, по-добре и по-дълго.

Изкуственият разсъдък ли е най-голямата иновация в медицината и опазването на здравето?

В панела имаше извънредно забавни лектори, които споделиха освен опит, само че и приказваха за бъдещето. Например, наш добър покровител и другар Боги Елиасен, Директор " Здравеопазване " в Копенхагенския институт за проучване на бъдещето (CIFS). Там от години проучват какъв ще бъде резултатът от изкуствения разсъдък, сега, в който се доближим до него. В интерес на истината, никой не предполагаше, че толкоз бързо ще успеем да намерим модел, който ненапълно да се приближава до идеалната идея за ИИ. Но това, което виждаме в първите три месеца от появяването на ChatGPT-3 с метода, по който това промени света, метода, по който това промени общуването посред ни, с опцията всеки човек самичък да задава въпроси и да надгражда съществуващото и с това, че тази опция може да бъде налична за съвсем всеки на Земята и да не коства толкоз скъпо - това промени визиите ни за мащабите на измененията, които ни чакат. Те са големи.

Какво стана с лекарския лиценз на ChatGPT - съвсем го беше получил?

Аз съм сигурен, че ChatGPT не просто ще вземе лекарски лиценз, ми ще ни помогне да имаме надалеч по-добри лекари в бъдеще. Не тъй като ChatGPT ще стане доктор, а тъй като положителните лекари ще се научат по какъв начин да употребяват ChatGPT.

Събитието е проведено от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с план ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Енергео, Българска банка за развиване, Електроенергиен систематичен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт " Големи данни в интерес на интелигентното общество " (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни потребители " (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

се реализира с медийната поддръжка на Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР