Ето какво написа той:Кратка информация за оперативната обстановка за България

...
Ето какво написа той:Кратка информация за оперативната обстановка за България
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Обхватът на заразата бавно се свива

Ето какво написа той:

" Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 26 ноември 2021 година

Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или неприятно, това излиза, това ви пиша.

Знаете, че като имам друга работа, не се занимавам с тези прогнози. Мое право си е, защото никой не ми заплаща и една стотинка за тях, нито в миналото ми е било плащано. Хейтърите реват по форумите (не тук във Фейсбук): Къде бил Витанов, да не би и него да го е хванал ковида. Не, не ме е хванал, тук съм си, имах гибел на непосредствен човек в фамилията, на заравяне бях. Какво става, злобари мои, почнахте да се дезориентирате нали. Няма го Витанов и паднахте в ръцете на други хора: Едни ви приказват пета вълна, други ви приказват плато, та не знаете какво има да става, нали по този начин. Я малко история, че от доста плач мозъците ви бързо не помнят. Преди един месец - на 26 октомври, броят нови случаи беше 6816. Помните ли какво ви се говореше тогава: Ама 10 000 ще станат, но 20 000 дневно ще станат, но цялостен локдаун незабавно и така нататък Един Витанов сподели - това е октомврийския пик, оттук насетне трендовете ще се пречупят, контролни цифри за края на ноември - 2000 нови случая дневно, 100 умряли дневно. Как се споделя този сюжет - " Ако имаме ум ". Какво е ситуацията през днешния ден - 2370 нови случая, 113 умряли. Но това е ужасно добре за прогноза, правена мн-о-оо-го време обратно.

А до края на месеца има още доста време. Следващият четвъртък ще забележим какво е било действителното състояние в края на ноември, вторника и срядата не ги броим, там се нанасят данните от събота и неделя в системата.

А вие, злобари мои, за какво не може да вършиме такива прогнози?

Теорема на Витанов: Хейтърите единствено вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.

Точка по въпроса. Сега към този момент нали не се съмнявате, че Витанов отново е тук. Или би трябвало да се покажа и по някоя телевизия?

След като се погрижих за положителната ревяща форма на злобарите си (както знаете те ми правят някаква работа с плача си, само че не знаят каква), ето и данните за през днешния ден.

Видно е от написаното нагоре, че оптимистичния сюжет продължава да е резистентен. Това се и очакваше да е ситуацията да края на месеца. Прогнозата се извършва. Броят на новите случаи и на смъртните случаи наближава добре известните ви контролни цифри за края на ноември.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е 0.942. Това значи, че обсегът на болестта продължава постепенно да се свива. Преди да потегли за погребението писах, че броят на дейните случаи се чака да падне под 110 000 и да се насочи към 100 000. Което и става, както виждате. Здравната система постепенно се разтоварва, само че към момента е в положение на техническо и кадрово претоварване - броят на дейните случаи е рекорден спрямо другите талази.

Статистика за смъртността (данни от уеб страницата https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври - 23 999

Починали до 18 ноември 2021 - 27 891

Починали ноември 2021 - 3892 – (за 25 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Смъртност до момента за ноември 2021 спрямо ноември 2020: 152%, а до края на месеца има още време.

Оставям ви сами да си вършиме изводите по отношение на приказките, че рецесията се управлявала добре. Смъртността за ноември до момента е 52% по-висока от смъртността за ноември предходната година. Хейтърите ревяха с цялостен глас, за какво съм сравнявал октомври месец тази и предходната година, че предходната година октомври месец вълната не се била още надигнала. Сега що не ревете, че съпоставям ноември с ноември. Щото ноември месец предходната година си беше баш вълницата, нали по този начин. А през ноември тази година актуалната вълна спада. А смъртността - с 50% по-висока. Като се върнем обратно, Витанов още през август сподели, че ще стане по този начин. Помните ли, какъв плач беше тогава. Оргазми изпитвал Витанов като планувал висока смъртност. А какво ще кажете в този момент, когато числата ви бият като с чукове по главите. Нищо, несъмнено.

Следват картите. Първо картата на риска според оня проект на Министерството на здравеопазването. Добре е да си го прочетете и да си извършите къс разбор на това, какво и по какъв начин се изпълняваше от него. Че другояче ще останете на моя разбор, който ще направя някой ден. А може би не знаете, моите разбори на проекти, правени в България, постоянно са радостни. Развеселяват ме българските проекти, като ме учиха на обмисляне в Германия и Япония, по-друг, не толкоз радостен метод изглеждаха нещата.

Та картата. Виждате, че проблематичната зона в западна България се е свила. Това се и очакваше, най-малко го очаквахте тези от вас, които постоянно четете тези разбори. какво би трябвало да гледаме тук, в тая зона. Гледаме какво става в София-град. Ако София-град излезе от равнище 4, отиде на равнище 3 и остане там, се обрисуват спокойни коледни празници. Но това ще стане " в случай че имаме ум в главата ". В Източна България ситуацията се чака да се усъвършенства, значимо е и Варна да излезе от равнище 4 на риск. Защото Варна е област огромна и значима.

Допълнителна информация за предстоящото състояние в Централна и Източна България идва от прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. За да се усъвършенства ситуацията още, би трябвало в Стара Загора и Ловеч заболеваемостта на 14-дневна база да намалее. Вече знаете какво да гледате и имате знаци по кое време ситуацията ще се усъвършенства, нали. Е, къде е този разбор и прогноза от страна на злобарите. А, правилно, не помня теоремата на Витанов: тяхната работа е да вият и реват.

Накрая прогнозната карта на риска по нашата методология. Още е много виоретова, само че предстоят промени. Три области са се засилили да излизат от виолетовата зона. Което още един път демонстрира, че към този момент оптимистичният сюжет е резистентен.

И най-после, подсещам, че за декември месец съм споделил три вероятни сюжета. За мен е ясно, кой сюжет се обрисува да е резистентен тогава и след две секунди броят на сюжетите от 3 може да падне на 1. Но закъде да бързам. Нека и другите да си кажат прогнозите. В предходните три поста ви описах вероятните сюжети. Моята е лесна - като му пристигна времето - ще ви пиша - този ще е резистентен за декември. Искам да видя обаче какво ще кажат другите. Защото някои си мислят, че прогнози елементарно се вършат, изключително дълготрайни. Е, хайде, правете, очаквам да ги видя. То, и кастинг за мой заместител върших 2 месеца, в случай че се сещате и си останах с чакането някой да се яви със свястна дълготрайна прогноза.

Така, най-после да ви напиша: Както виждате, към този момент нещата са добре, удобния сюжет е резистентен. Но виждате и какво става из Европа. Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, само че се пазете. Спазвайте три шарана отдалеченост (ако сте не запомнили какъв брой е дълъг един прекрасен шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте надалеч от места на всеобщи събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, обикновени неща.

Който желае, може и да се имунизира (ама не е задължително).

Това е за през днешния ден. Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР