Руско-украинската война: Списък с ключови събития, ден 564

...
Ето каква е ситуацията в неделя, 10 септември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в неделя, 10 септември 2023 г.

Борба

Руската противовъздушна отбрана е свалила три украински дрона над Крим, един в северозападната и две в западната част на полуострова, според длъжностно лице, назначено от Москва в анексирания регион. На южните фронтови линии в Украйна, атомният наблюдател на ООН предупреди за потенциална заплаха за ядрената безопасност от скок в боевете близо до окупираната от Русия електроцентрала Запорожие. Международната агенция за атомна енергия съобщи, че нейни експерти в съоръжението са съобщили, че са чули множество експлозии през последната седмица, но че няма щети по централата. Шефът на разузнаването на Украйна Кирило Буданов междувременно каза, че контраофанзивата на Киев срещу руските сили ще продължи през настъпването на студено и влажно време по-късно тази година, въпреки че ще стане по-трудно да се бие. „Бойните действия ще продължат по един или друг начин. В студ, мокро и кал е по-трудно да се бориш. Борбата ще продължи. Контранастъплението ще продължи“, каза той на конференция в Киев. В съседна Румъния министерството на отбраната заяви, че е открило нови фрагменти от дрон, подобен на тези, използвани от руската армия на румънска територия. Президентът Клаус Йоханис каза, че това показва неприемливо нарушение на въздушното пространство на Румъния.

Дипломация

Групата на 20-те прие консенсусна декларация на среща на върха в Ню Делхи, която избягва да осъжда Русия за войната в Украйна, но призовава всички държави да не използват сила за заграбване на територия. „Ние... приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи, които подкрепят цялостен, справедлив и траен мир в Украйна“, се казва в декларацията. „Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо“, се казва още в него. Министерството на външните работи на Украйна заяви, че декларацията „няма за какво да се гордее“, но германският канцлер Олаф Шолц каза, че тя демонстрира ясна позиция относно нахлуването на Русия, като заявява, че териториалната цялост на страните не може да бъде поставена под въпрос с насилие. Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с японския външен министър Йошимаса Хаяши в Киев и се съгласи да започне дискусия относно гаранциите за сигурност и да си сътрудничи за възстановяването на икономиката на Украйна, според Токио.

Сделка за зърно в Черно море

Русия заяви, че се придържа към условията си за връщане към черноморската сделка за зърно, от която се отказа през юли. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия има нужда нейната държавна земеделска банка – а не дъщерно дружество на банката, както предлага ООН – да бъде свързана отново към международната система за банкови плащания SWIFT. Междувременно на срещата на Г-20 турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори с японския премиер Фумио Кишида относно усилията за съживяване на сделката, според агенция Ройтерс. Не се дават повече подробности. Европейският съюз също критикува Русия за оттеглянето от черноморската сделка за зърно, като президентът на Европейския съвет Шарл Мишел осъди руските атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура и осмива предложението й за милион тона зърно за африканските страни като „пародия на щедрост“. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР