Ето че до дългоочакваната церемония по връчването на наградите Оскар

...
Ето че до дългоочакваната церемония по връчването на наградите Оскар
Коментари Харесай

Къде да гледаме номинираните за Оскар филми тази година

Ето че до дълго чаканата гала по връчването на премиите Оскар 2024 остават едвам няколко часа и напълно скоро ще знаем кои са огромните спечелили тази година.
 Оскари 2024 - още 11 аргументи да гледаме церемонията по награждаването
Още 11 аргументи да гледаме Оскарите тази година

Рекордни номинации и " цветни " номинирани

Припомняме, че " Опенхаймер " води по брой номинации с цели 13, следван от " Клети създания " с 11, " Убийците на цветната луна " с 10 и " Барби " с осем.

Освен тези четири заглавия обаче в най-важната категория за най-хубав филм ще се борят още шест. Премиерите на някои от тях към този момент минаха, до момента в който други (засега) нямаме опция да гледаме на кино. Това обаче надалеч не значи, че напълно сме изпуснали шанса си да ги гледаме.
 Оскари 2024 в прогнози - кои са спрягани за спечелили
Кой ще завоюва Оскар - ето какви са прогнозите

Да забележим кой се откроява в най-важните категории

Ето кои са всички 10 номинирани за Оскар кино лентата тази година и в коя платформа можем да ги гледаме онлайн съгласно The Hollywood Reporter.

" Опенхаймер "

Както към този момент споменахме, филмът на Кристофър Нолан за " бащата на атомната бомба " води по брой номинации. Освен че може да грабне наградата за най-хубав филм,  е впечатлил Академията и с осъществяването на актьорите Килиън Мърфи, Робърт Дауни Джуниър и Емили Блънт, които са номинирани за функциите си.

Ако сме пропуснали да гледаме кино лентата през лятото, когато излезе по кината, Peacock, Apple TV и Prime Video ни дават късмет да изправим тази неточност.

" Клети създания "

Вторият по брой номинации филм тази година е превъзходната абсурдистка комедийна драма на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос. Филмът има възможностите да завоюва както за най-хубава постановка и най-хубав филм, по този начин и за най-хубава актриса в основна роля (Ема Стоун), най-хубав артист в поддържаща роля (Марк Ръфало) и най-хубав приспособен сюжет (Тони Макнамара).

Освен че към момента има прожекции по кината у нас, можем да го гледаме и в уюта на дома си посредством Apple TV и Prime Video.

" Убийците на цветната луна "

Последният филм на Мартин Скорсезе с Леонардо ди Каприо и Лили Гладстон в основните функции също ще се надява на оценки. Ди Каприо обаче сигурно ще остане без такова, защото още веднъж е подценен от Академията.

Въпреки това номинации имат Скорсезе за постановка, Лили Гладстоун за най-хубава актриса в основна роля и Робърт де Ниро за най-хубав артист в поддържаща роля. Разбира се, ще се бори и за най-хубав филм. Можем да го гледаме в Apple TV+ или Prime Video.
 10-те най-високо оценени кино лентата, получили Оскар
10-те най-високо оценени кино лентата, получили Оскар

Повечето са отпреди десетилетия

" Барби "

Филмът, който влезе в бокс офис историята, не бе подминат от Академията. Въпреки че Марго Роби и режисьорката Грета Гъруиг останаха без номинации, което породи много огромно неодобрение, за статуетка въпреки всичко ще борят Райън Гослинг за ролята си на Кен, както и Америка Ферера - също за поддържащата си роля.

Ако сме пропуснали да гледаме  в кината, то можем да наваксаме онлайн в HBO Max, Apple TV или Prime Video.

Maestro

След " Роди се звезда " това е вторият режисьорски план на Брадли Купър. И очевидно в действителност му се получава, защото историята на композитора Ленард Бърнстейн също ще се бори за най-хубав филм.

Освен това Брадли Купър е номиниран и за основната си роля във кино лентата. Кери Мълиган също има късмет да грабне премията за основна роля, само че при дамите, а сюжетът и операторската работа в  също не са подценени. Филмът е продукция на Netflix, където и можем да го гледаме.

" Анатомия на едно рухване "

Във кино лентата Сандра Хюлер играе писателка, съдена за убийството на брачна половинка си. За ролята си актрисата получава номинация за Оскар. Френската режисьорка Жюстин Трие също има номинация, както и обособена такава за сюжета, който тя написа дружно с Артур Харари.

" Анатомия на едно рухване " е разполагаем Apple TV и Prime Video, а към момента има и няколко прожекции в дребните кина в София.

" Заседнали "

С доста прозорливост и съвършен баланс сред трогателност и шеговитост режисьорът Александър Пейн споделя историята на няколко възпитаници от подготвително учебно заведение. По време на зимната почивка те са принудени да останат там, а още по-лошото е, че за техен " детегледач " е назначен раздразнителният професор Хънам.

Освен за най-хубав филм " Заседнали " е номиниран и за осъществяването на актьорите Пол Джиамати и Да`Вайн Джой Рандолф. Можем да го гледаме в Peacock.

American Fiction

American Fiction си е достижение за режисьора Корд Джеферсън, за който това е дебют, непосредствено номиниран за най-хубав филм.

Номиниран за основната си роля е и Джефри Райт, който изиграва обезверен публицист, решен да се оправи с манията на развлекателната и културна промишленост хората да бъдат стереотипизирини, изключително чернокожите американци. Стърлинг Браун също ще се бори за премия в своята категория - за най-хубав артист в поддържаща роля. Гледаме American Fiction в Prime Video.

" Зона на интерес "

В четвъртия си филм английският режисьор Джонатан Глейзър се концентрира върху Холокоста, с цел да опише травматичната и мъчителна история за концлагерите (и в частност Аушвиц) през своята призма.

" Зона на интерес " е номиниран за най-хубав филм, най-хубава постановка, най-хубав приспособен сюжет, най-хубав интернационален игрален филм и най-хубав тон. Освен че филмът е към този момент по кината у нас, можем да го гледаме и в Apple TV и Prime Video.
 София Филм Фест 2024 - 5 кино лентата с награди и номинации, които да не изпускаме тази година
5 кино лентата с награди и номинации, които ще забележим единствено на София Филм Фест

Най-новото и най-хубавото от международното кино

Past Lives

Азиатското кино още веднъж не е подценено от Академията, след триумфа на " Всичко на всички места едновременно " предходната година. Тази година пък за най-хубав филм, както и за най-хубав автентичен сюжет ще се бори Past Lives.

Историята е за мъж и жена, надълбоко свързани още от детството си, които обаче се разделят, откакто единият от тях емигрира от Южна Корея със фамилията си. 20 години по-късно те се срещат още веднъж, с цел да прекарат една съдбовна седмица, в която визиите им за обич и орис са предопределящи. Гледаме в Apple TV и Prime Video.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР