Етнографският музей възобновява традицията за отбелязването на Деня на св.

...
Етнографският музей възобновява традицията за отбелязването на Деня на св.
Коментари Харесай

След 2-годишна пауза: занаятчиите на Пловдив отбелязват Св. Спиридон

Етнографският музей възобновява традицията за отбелязването на Деня на св. Спиридон след двугодишна пауза. На 12. декември от 10.45 ч. празникът, който се провежда дружно с Регионална занаятчийска камара – Пловдив и Задругата на майсторите на национални художествени занаяти – Пловдив, ще стартира с обичаен занаятчийски обред, честван още от епохата на Възраждането.        
Прочетете още
Денят на св. Спиридон, който се уважава като покровител на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите.,е прочут в страната като „ Денят на майсторите “.

В Пловдив по традиция Общото занаятчийско съдружие чества на св. Спиридон. Част от еснафския празник е и обичайният ритуал, битуващ в средите на занаятчиите – въвеждането в майсторско звание. Празникът на еснафите се съпътства от общоградски национални радостния.

Цялото шествие от празнично облечени занаятчии и жители ще потегли под съпровода на гайда и барабан към църквата „ Св. Богородица “, където ще бъде отслужена тържествена литургия. След като се почерпят с осветеното Еснафско пендихаро (петохлебие) и коливо (варено жито) за здравето на всички живи и в памет на умрелите майстори, всички ще се върнат в Етнографския музей. Там устабашията (най-старият и уважаван майстор) ще извика претендентите за майстори, ще държи напътствена тирада и ще ги препаше през рамо с червен пояс.

В предишното еснафът им подарявал непретенциозен набор от принадлежности, а устабашията ги плесвал по врата и изричал: „ Стани като мен! “. В чест на светеца настойник еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и се провела обща софра. Денят завършвал с празничния зиафет (угощение), където майстори, калфи и чираци сядали на обща софра и се веселили както прилича.

ПРОГРАМАТА:
Празнично шествие по улиците на Стария град– 11 ч. (тръгване от двора на Регионален етнографски музей – Пловдив)Празнична литургия в църквата „ Св. Богородица “– 11.15 ч.Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване на майсторски свидетелства на новите майстори в музея – 12.00 ч.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР