Етнографският музей готви две любопитни изложби свързани с Деня на

...
Етнографският музей готви две любопитни изложби свързани с Деня на
Коментари Харесай

Изложба представя казармата по времето на соца

Етнографският музей готви две любопитни изложения свързани с Деня на националните будители на 1 и 2 ноември. Едната е отдадена на влизането в казармата по времето на соца и се споделя „ Когато момчето става мъж... ”.  Тя ще бъде открита в 17.30 часа на 1 ноември и неин създател е етнологът доктор Илия Вълев.

Втората галерия се споделя „ Камък върху камък “ и е на Сдружение „ Мещра – обичайни познания и занаяти “. Тя демонстрира фамозните каменни мостове в Родопите и методите за опазването им. Ще бъде открита в 18 часа на 2 ноември. 

Изложбата отдадена на казармата по времето на соца преглежда наборната военна работа в подтекста на социалистическото развиване на България. Време, което е противоречиво, само че към този момент задоволително отдалечено от нас, с цел да може да се направи по-ясна и безпристрастна оценка за него. Тя показва казармата редом на две равнища. Първото преглежда нормативната държавна уредба, която слага и контролира прекосяването на военната работа, а второто визира публичните показа, които образуват облика на казармата като миторитуален развой, обвързван с порастването на момчетата и тяхното създаване като „ същински “ мъже.

Изложбата излага някои любопитни исторически обстоятелства, свързани с българската войска през социализма, наблюдава обичаите и ритуалите, свързани с казармения преход и възмъжаването на момчетата, показва вътрешноказармения ежедневен живот на бойците.

Изложбата „ Камък в/у камък “ в Регионален етнографски музей – Пловдив се реализира взаимно с Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ по Национална научна стратегия „ Културноисторическо завещание, национална памет и публично развиване “, финансирана от МОН. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР