Етиопия ще започне съвместно разследване със саудитците за предполагаеми убийства на мигранти

...
Етиопия ще започне съвместно разследване със Саудитска Арабия на доклад
Коментари Харесай

Етиопия ще започне съвместно разследване със Саудитска Арабия на доклад на Human Rights Watch (HRW), обвиняващ граничните служители на кралството в убийството на стотици етиопски мигранти, Министерството на Външни работи казва.

„Правителството на Етиопия ще разследва незабавно инцидента в тандем със саудитските власти“, каза министерството в X, бивш Twitter, във вторник, ден след като публикуването на доклада на HRW предизвика глобално възмущение.

„В този критичен момент е силно препоръчително да се прояви максимална сдържаност от правене на ненужни спекулации, докато [разследването] не приключи“, каза министерството, отбелязвайки „отличните дългогодишни отношения“ между Адис Абеба и Рияд.

Твърденията, описани като „неоснователни“ от саудитски правителствен източник, сочат нарастване на злоупотребите по опасния маршрут от Африканския рог до Саудитска Арабия, където живеят и работят стотици хиляди етиопци.

Жени и деца има сред убитите при опит да влязат в кралството по планинската му граница с Йемен.

Една 20-годишна жена от района Оромия в Етиопия, интервюирана от HRW, каза, че саудитските граничари са открили огън по група мигранти, които току-що са освободили от ареста.

„Те стреляха по нас като дъжд. Когато си спомня, плача“, каза тя.

В доклад от 73 страници правозащитната група заяви, че саудитските пазачи са използвали експлозивни оръжия, за да убият някои мигранти и са стреляли по други от близко разстояние. Той събра свидетелства от 38 етиопци, които се опитаха да пресекат йеменско-саудитската граница между март 2022 г. и юни 2023 г., както и четирима роднини или приятели на мигранти.

Human Rights Watch заяви, че атаките срещу групи мигранти, които са използвали отдалечени планински пътеки, за да преминат в Саудитска Арабия пеша, са „широко разпространени и систематични“ и че „убийствата продължават“.


„Много тревожно“

HRW заяви, че базира доклада си на показания на свидетели, както и на 350 видеоклипа и снимки на ранени и убити мигранти, както и на сателитни изображения, показващи местоположението на охранителните постове на Саудитска Арабия. Застъпническата група обаче каза, че нейните изследователи не са успели да получат достъп до участъка от йеменско-саудитската граница, където са извършени предполагаемите убийства.

Вашингтон, дългогодишен съюзник на Рияд, призова за „задълбочено и прозрачно разследване“ на обвиненията, които бяха отхвърлени от източник от саудитското правителство, който говори с новинарската агенция AFP.

„Твърденията... че саудитски граничари са стреляли по етиопци, докато са пресичали саудитско-йеменската граница, са неоснователни и не се основават на надеждни източници“, каза източникът, пожелал анонимност.

Европейският съюз отбеляза със „загриженост“ обвиненията на HRW и планира да ги повдигне пред Рияд и пред бунтовниците хути, които контролират стратегически части от Йемен, каза във вторник говорител Питър Стано.

„Приветстваме съобщението на правителството на Етиопия, по-конкретно, да разследва целия проблем заедно с властите в Саудитска Арабия“, каза той.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик нарече доклада „много обезпокоителен“, но отбеляза, че „сериозните“ твърдения са трудни за проверка.

„Широко разпространено и систематично“

Базираната в Ню Йорк HRW е документирала злоупотреби срещу етиопски мигранти в Саудитска Арабия и Йемен в продължение на почти десетилетие.

Но се казва, че последните убийства изглеждат „широко разпространени и систематични“ и може да се равняват на престъпления срещу човечеството.

Миналата година експерти на ООН докладваха „загрижени твърдения“, че „трансграничният артилерийски обстрел и стрелбата с малки оръжия от силите за сигурност на Саудитска Арабия са убили приблизително 430 мигранти“ в Южна Саудитска Арабия и Северен Йемен през първите четири месеца на 2022 г.

През март същата година започна репатрирането на хиляди етиопци от Саудитска Арабия съгласно споразумение между двете страни.

Има приблизително 750,0 00 етиопци в Саудитска Арабия, според ООН. Мнозина са избягали от икономическите затруднения в Етиопия, която също е видяла своята северна провинция Тиграй, разкъсана от брутален конфликт през последните години.

Миграционният път от Африканския рог през Аденския залив, през Йемен и в Саудитска Арабия Арабия – една от най-богатите страни в арабския свят – е добре установен коридор за етиопските мигранти.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР