Етиопия обвинява милицията на Амхара, че се опитва да свали правителството

...
От Dawit EndeshawАДИС АБЕБА (Ройтерс) - Високопоставен етиопски служител обвини
Коментари Харесай

От Dawit Endeshaw

АДИС АБЕБА (Ройтерс) - Високопоставен етиопски служител обвини милицията в района на Амхара, че се опитват да свалят регионалното и федералното правителство след дни на битки, които накараха властите да обявят извънредно положение.

Сблъсъците между милицията на Фано и Етиопските национални отбранителни сили (ENDF) продължиха през уикенда. Жителите на Гондар, вторият по големина град в Амхара, казаха, че стрелбата с тежки оръжия, започнала в неделя, може да бъде чута до понеделник сутринта.

Конфликтът бързо се превърна в най-сериозната криза на сигурността в Етиопия след двегодишната гражданска война в регион Тиграй, който граничи с Амхара, приключи през ноември.

Темесген Тирунех, генерален директор на националната разузнавателна служба на Етиопия, който беше назначен да наблюдава прилагането на извънредното положение, призна, че бойците на милицията са превзели някои градове и окръзи.

„Тази грабежна сила действа с цел и намерение да свали регионалното правителство със сила и след това да премине към федералната система“, каза Темесген в коментари, излъчени късно в неделя от свързаната с държавата Fana Broadcasting .

Декларацията за извънредно положение дава правомощието на службите за сигурност да налагат комендантски час, да ограничават движението, да забраняват носенето на оръжия и остри предмети, да забраняват публични събирания и да извършват арести и обиски без заповед.

>

Правителственият говорител Легесе Тулу каза в събота, че властите вече са започнали да арестуват онези, които стоят зад безредиците.

Фано е милиция на непълно работно време, която привлича доброволци от местното население и е била съюзник на ENDF по време на войната с Тигра.

Отношенията им по-късно се влошиха, отчасти заради неотдавнашните усилия на федералните власти да отслабят регионалните паравоенни групи. Някои активисти казват, че това е направило Амхара уязвима за атаки от съседни региони.

Насилствени протести избухнаха в Амхара през април, след като министър-председателят Абий Ахмед нареди силите за сигурност от 11-те региона на Етиопия да бъдат разпуснати и интегрирани в полицията или националната армия.

Протестиращите обвиниха правителството, че се опитва да подкопае сигурността на Амхара. Правителството отрече това и каза, че този ход е необходим, за да се гарантира националното единство.

(Репортаж от Dawit Endeshaw; сценарий от Джордж Obulutsa; редактиране от Aaron Ross и Nick Macfie)

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР