Етеричните масла и в частност розовото масло трябва да се

...
Етеричните масла и в частност розовото масло трябва да се
Коментари Харесай

Евродепутат предлага: Розовото масло да бъде изтрито от предложението за опасни съставки

Етеричните масла и в частност розовото масло би трябвало да се преглеждат като натурални артикули, което единствено по себе си ще изключи всички терзания за нездравословни последици за здравето на хората. Тези масла би трябвало да бъдат извадени от проектопредложението на Европейска комисия, което сега се пробва да ги сложи към многокомпонентните субстанции, т.е. да се третират като рискови химични субстанции. Това декларира пред " Медиапул "   евродепутатът Мария Спираки, която е и докладчик за разглеждането на Регламента за систематизиране, етикетиране и пакетиране на химикали. Тя разгласи, че ще направи предложение за " изтриването " на етеричните масла от листата на рисковите химични субстанции, в който Европейска комисия предлага да бъдат включени. Освен това стана известно, че и евродепутати от Франция, Испания, Италия, Румъния и Хърватия се причисляват към нашата позиция и желаят от регламента да бъдат изтрити всички текстове, които преглеждат етеричните масла като химична примес. 
" Боря се за постигането на два компромиса - първият е етеричните масла да се извадят от формулата за смеси, да се признаят като една субстанция, каквато са. И вторият - да се преглеждат като натурални биопродукти, което единствено по себе си ще изключи всички терзания за нездравословни последици за здравето на хората ", изясни Спираки.
" Знам какъв брой значим е този занаят за България. Етеричните масла, които създава България, в това число розовото масло, са водещ артикул за експорт на страната. България държи 45% от пазара за етерични масла в света. Затова би трябвало да пазим този занаят и тази позиция. Наша работа е да запазим и разтеглим тези предприятия ", декларира евродепутатът.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР