Естонският премиер Кая Калас съобщи, че нейната дясноцентристка Партия на

...
Естонският премиер Кая Калас съобщи, че нейната дясноцентристка Партия на
Коментари Харесай

Естонският премиер Кая Калас договори коалиция с още две партии

Естонският министър председател Кая Калас заяви, че нейната дясноцентристка Партия на промените е постигнала съглашение с две други партии за основаването на съдружно държавно управление, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че това става пет седмици след в балтийската страна.

Ръководената от Калас и насочена към бизнеса Партия на промените, която означи безапелационна победа на парламентарните избори в страната на 5 март с 31.2 % от гласовете, Центристката партия " Естония 200 " и Социалдемократическата партия оповестиха, че ще образуват коалиция, откакто са постигнали единодушие по стратегиите на държавното управление през идващите четири години.

Кая Калас е министър-председател на Естония, член на Европейски Съюз и НАТО, от януари 2021 година, когато тя стана първата жена отпред на държавното управление на страната с население от 1.3 милиона души.

" Това съглашение подсигурява, че Естония е предпазена, че можем да продължим като самостоятелна и самоподдържаща се страна ", сподели Калас на конференция.Нейната партия ще има седем министерски портфейла, показва АП, представена от " Политико ", в това число финансите и защитата.
Бившият евродепутат, дълготраен критик на съветския президент Владимир Путин, се очерта през последната година като един от най-верните поддръжници на Украйна в Европа. Калас сподели по време на съботна конференция, че защитата и сигурността ще бъдат съществени цели за новото държавно управление. " Много зависи от това по какъв начин ще протече войната в Украйна ", уточни министър-председателят. " Така че се надявам Украйна да завоюва войната и Русия да се върне на територията си ", добави тя.

" Без сигурност не би трябвало да приказваме за нищо друго ", сподели Калас пред кореспонденти, представена от " Блумбърг ". " Ето за какво ние ще увеличим нашите разноски за защита до 3 % (от БВП) през идващите години. "

Освен защитата, намаляването на фискалните дефицити и прокарването на политики като еднополовите бракове са измежду другите неотложни въпроси. Съобщава се, че трите партии също по този начин са се съгласили да покачат минималната заплата и да усилят налозите.

Коалиционното съглашение ще бъде публично подписано в понеделник.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР