Естонският министър-председател Кая Калас си осигури убедителна изборна победа на

...
Естонският министър-председател Кая Калас си осигури убедителна изборна победа на
Коментари Харесай

Управляващите печелят изборите в Естония

Естонският министър-председател Кая Калас си обезпечи безапелационна изборна победа на вота в неделя , заяви " Блумбърг ".

Реформаторската партия на Калас взима 31,6% от гласовете, съгласно Естонската изборна комисия с повече от 95% от гласовете, преброени късно в неделя.

Националистическата партия EKRE изостава с 16% , докато Партията на центъра на някогашния министър председател Юри Ратас е трета с 14,7 %.

" Това е доста по-добре, в сравнение с чакахме, сподели Калас пред кореспонденти. Изключваме коалиция с EKRE. "
 Естония избира парламент
Естония избира парламент

Партиите са разграничени по въпроса за помощта за Украйна

Припомняме, че вотът се организира на фона на разногласията сред партиите за доставките на оръжие за Украйна.

Изборните бюра бяха отворени в 9 часа локално време и затвориха в 18 часа. Първите резултати се чакаха рано в понеделник.

Според изследванията на публичното мнение дясноцентристката Партия на промените на Калас ще завоюва, само че евентуално ще би трябвало да образува коалиция, с цел да остане на власт.

Естония, граничеща с Русия страна с население от 1,3 млн. души, има еднокамарен парламент със 101 места.

През миналата година балтийската страна, която е член на Европейски Съюз и НАТО, оглави интернационалните апели за повече военна помощ, която да помогне на Украйна да отблъсне съветското настъпление.

В момента военната помощ на Естония за Украйна възлиза на повече от един % от Брутният вътрешен продукт - най-големият принос на всяка страна спрямо размера на нейната стопанска система.

Според водача на EKRE Мартин Хелме Естония не би трябвало да " ескалира в допълнение напрежението " с Москва.

EKRE води акция против спомагателната военна помощ за Киев и приканва за преустановяване на приемането на украински бежанци и за по-ниски равнища на имиграция, с цел да се защитят естонските служащи.

В същото време рецесията с разноските за живот в Естония се разраства спираловидно, като инфлацията е една от най-високите в Европейски Съюз - 18,6% през януари по отношение на 12 месеца по-рано.
 Естония: Малко евентуално е Русия да употребява тактически нуклеарни оръжия в Украйна
Естония: Малко евентуално е Русия да употребява тактически нуклеарни оръжия в Украйна

Кремъл е към момента опасност за Балтика

Партията на центъра, която обичайно е известна измежду огромното рускоезично малцинство в Естония, поддържа политиката на държавното управление във връзка с Украйна и Русия.

Това отблъсква някои рускоговорящи гласоподаватели и процентът на въздържалите се измежду малцинството, което съставлява към една четвърт от популацията, може да бъде висок.

Реформаторският блок е дясноцентристка демократична партия, която се харесва на притежателите на предприятия и младите експерти.

Тя дава обещание да усили военните разноски до най-малко три % от Брутният вътрешен продукт, да облекчи налозите за бизнеса и желае да одобри закон, одобряващ еднополовите цивилен партньорства.

Партията на центъра е лявоцентристка и дава обещание повече вложения в инфраструктура и налични жилища.

Според политически анализатори е допустима коалиция сред Реформаторите, Естония 200 и Социалдемократите, както и сред Реформаторите, Центристите и Исамаа.
 Естония: Руската опасност за балтийските страни нараства
Естония: Руската опасност за балтийските страни нараства

Талин обаче не чака Москва да натисне " нуклеарното копче "

Въпреки това възможностите на EKRE да влезе в държавното управление се правят оценка като скромни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР