Естония реши да изгони руски дипломат, отказвайки да приеме каквато

...
Естония реши да изгони руски дипломат, отказвайки да приеме каквато
Коментари Харесай

Естония експулсира руски дипломат за намеса във вътрешните работи“

Естония реши да изгони съветски посланик, отказвайки да одобри каквато и да е " интервенция във вътрешните работи на Естония ", заяви естонският външен министър, съобщи Агенция Франс Прес.

" Днес Естония разгласи член на личния състав на съветското посолство с дипломатически статут за личност нон грата ", заяви Маргус Цахкна в профила си в X.

Според него с дейностите си съветското посолство " се е намесило във вътрешните работи на Естония, по-специално в правосъдния развой, като се е сдобило с документи от наказателно дело и е асъдействало за публикуването им в съветски обществени мрежи ", добави той, без да даде повече детайлности.

Цахкна прикани съветските специфични служби да " прекратят координираните дейности против Република Естония, в това число хибридните интервенции ".

Официалната нота беше връчена на шарже д`афер в съветското посолство в Талин, защото актуалният дипломат беше експулсиран от балтийската страна през януари 2023 година като реципрочна мярка след сходно решение, взето малко преди този момент от Москва във връзка с естонския дипломат.

Персоналът на съветските посолства в трите балтийски страни, както и този на балтийските дипломати в Москва, е доста понижен след съветското навлизане в Украйна през 2022 година на фона на възходящото напрежение сред трите някогашни руски републики, които в този момент са членки на НАТО и Европейски Съюз, и Русия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР