Естония каза на главата на своя клон на Руската православна

...
Естония каза на главата на своя клон на Руската православна
Коментари Харесай

Естония гони висш руски православен духовник, оправдавал режима на Кремъл

Естония сподели на главата на своя клон на Руската православна черква да напусне страната, наричайки го опасност за националната сигурност , заяви в четвъртък естонската социална телевизия ERR, представена от " Ройтерс ".

Валери Решетников, който оглавява Естонската православна черква на Московската патриаршия като митрополит Евгений, получи отвод за удължение на разрешението си за престояване и ще би трябвало да напусне до 6 февруари, заяви ERR, цитирайки представителя на полицията и граничната защита на страната.

Естонското държавно управление неведнъж е желало от Решетников " да спре да оправдава режима на Кремъл и военните дейности на Русия в изказванията си " , само че той не направи това, сподели представителят.

Нито Руската православна черква, нито естонските управляващи са коментирали въпроса.

Естония и нейните балтийски съседи Латвия и Литва са измежду най-твърдите поддръжници на Украйна , до момента в който тя се бори с нашествието на Русия. И трите балтийски страни бяха ръководени от Москва в продължение на десетилетия по време на руската ера и през днешния ден са членки на НАТО и Европейския съюз, към който Украйна също се стреми да се причисли.

Естонската православна черква, значително желана от забележителното рускоезично малцинство, е най-разпространената религиозна група с дял от 16%.

Етническите руснаци съставляват близо една четвърт от 1,3-милионното население на Естония, сподели преброяването в страната през 2021 година

Лютеранската черква, която е желана от естонците, е на второ място с осем % от популацията, присъединено към нея.

По-рано тази седмица Естонската работа за вътрешна сигурност заяви, че е задържала съветски жител, който е професор в университета в Тарту по съмнение в шпионаж в интерес на Москва.
 Естония арестува съветски академик, обвинен в шпионаж в интерес на Москва
Естония арестува съветски академик, обвинен в шпионаж в интерес на Москва

51-годишният Морозов е политолог с докторска степен по исторически науки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР