Естония финансира изграждането и подготовката на специален екип, който ще

...
Естония финансира изграждането и подготовката на специален екип, който ще
Коментари Харесай

Естония подготвя специален екип срещу кибератаки

Естония финансира построяването и подготовката на специфичен екип, който ще се занимава със отбрана от хакерски атаки, оповестява Bloomberg.

Това е мярка, която балтийската страна взима като опция да отвърне на удара след хакерските атаки от 2007 година, за които се счита, че са били финансирани от Русия.

Естония е образувала кибер екип, който ще се бори с виртуалните офанзиви. Ръстът на киберпрестъпленията регистрира повишаване с 20% съвсем всяка година. Като отбранителна тактика екипът, състоящ се от 300 експерти, ще развие офанзивни тактики, които няма да бъдат прилагани в мирни условия.

„ За да се подготвим за защита, би трябвало да знаем по какъв начин да нападаме “, съобщи в изявление командирът на кибер звеното полковник Андрес Хаирк, като добави: „ Когато възникне действителна обстановка, посредством въоръжен спор или война, тази дарба, създадена за тестване на нашите системи, ще може да бъде употребена против евентуални съперници “.

Тъй като съветската войска е почти 150 пъти по-многобройна от естонската, страната ще работи върху своето преимущество в киберпространството. Като софтуерен хъб, който спомогна за основаването на технологии като Skype, балтийската страна, с население от 1,3 млн. души, е хазаин на центъра за кибер отбрана към НАТО и провежда първите извършения по киберсигурност за европейските министри на защитата през миналата година.

Естония разрешава включването и на цивилни доброволци в кибернетичната защита, тактичност, която и другите членки на НАТО са приветствали, счита Хаирк.

Бившата руска страна има горчив опит с другите типове хакерски атаки.

През 2007 година Естония пострада съществено от хакерските атаки, които поразиха уеб страниците на разнообразни държавни управления, банки и медии поради преместването на мемориален руски монумент от Талин.

Девет години по-късно хакерите, свързани с съветското военно разузнаване, са упрекнати в офанзива против най-големия производител на шистов нефт в Естония.

Русия отхвърли интервенция в тези произшествия, като Хаирк отхвърли да назове имената на страните, представляващи евентуална опасност за националната сигурност. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР