Естония е отделила 916 405 евро от държавния бюджет за

...
Естония е отделила 916 405 евро от държавния бюджет за
Коментари Харесай

Естония е похарчила близо милион евро за демонтиране на съветски паметници

Естония е отделила 916 405 евро от държавния бюджет за разглобяване и пренасяне на руски монументи, оповестява ERR News .

Руската инвазия в Украйна докара до самодейността за унищожаване на пропагандни обекти, оставени от руския режим. Прессаташето на държавното управление в Талин Евгения Вара съобщи, че Министерството на защитата е отпуснало 916 405 евро за разрушение и пренасяне на руски монументи.

Преди две седмици бе отпусната спомагателна сума от към 60 000 евро на работна група, основана от държавното управление за дейностите по демонтажа. По негови оценки 244 от записаните 322 цели би трябвало да бъдат демонтирани.

До началото на януари са отстранени още 56 паметника. Четири паметника изискват специфичен метод заради естеството си, защото се намират в гробища, до момента в който 74 обекта са оценени като неутрални и няма да бъдат нито демонтирани, нито трансформирани.

Демонтажът, преместването и трансформирането на монументи се правят от общините, като се изключи случаите, когато някои от обектите се намират в гробищата. Останалото се прави от страната. Уточнява се, че по отношение на дейностите на управляващите останките на към 830 души са препогребани.

Един от най-сложните случаи е обвързван с прехвърлянето на танк от Втората международна война в Нарва, на границата с Русия. Той се намираше се в покрайнините на града и бе мемориал, отдаден на починалите бойци от руската страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР