Естественото мумифициране може да бъде наблюдавано много рядко. За него

...
Естественото мумифициране може да бъде наблюдавано много рядко. За него
Коментари Харесай

Мистериозната мумия на Сангха Тенсин

Естественото мумифициране може да бъде следено доста рядко. За него се изисква композиция от рискови температури и изсъхнал въздух. Повечето мумии, които археолозите са откривали като известните египетски мумии, са мумифицирани посредством балсамиране и обвиване в ленени ленти.

Но в някои култури пожеланият способ е тъкмо естествено мумифициране. Монасите от Япония и Тибет са майстори на тази процедура. Когато даден духовник усеща, че скоро ще почине, той стопира да яде храни, от които се натрупват мазнини в тялото. След това стартира да обгаря тялото си със свещи, с цел да може кожата му да изсъхне. Монахът умира от гладуване в седяща позиция. След гибелта му другите монаси го слагат в подземна камера за три години, с цел да може тялото му да изсъхне изцяло, преди още веднъж да бъде обгорено със свещи.

 outlookindia.com outlookindia.com

Всъщност по света са откривани по-малко от 30 естествено мумифицирани монаси, множеството от които се намират на остров Хоншу в Япония.

Земетресение в северна Индия през 1975 година отваря бездна, в която се вижда гробницата на естествено мумифицираното тяло на монаха Сангха Тенсин. Тридесет години по-късно гробницата е изследвана и мумията е извадена. Учените били озадачени от съвършеното положение, в което се намирало тялото на Сангха Тенсин – кожата му към момента била върху скелета, а върху главата му имало коса.

Пясък в главата на странна египетска мумия

Според Виктор Меир (Victor Mair), който е съветник в музея по археология и антропология в Пенсилванския университет, мумията на Сангха Тенсин е на най-малко 500 години.

 indiamike.com indiamike.com

Според локалните митове монахът е помолил почитателите си да го мумифицират по време на настъпление на скорпиони в града, в който живеел. Когато душата му напуснала тялото, на небето се появила дъга и скорпионите изчезнали, без да се появят повече.

Мумия на загадъчен незнаен див звяр в Турция

Безсмъртието на Даши-Доржо Итигелов озадачи науката

Перфектно непокътнатата естествена мумия е изложена в храм в дребния град Гуе, който се намира на към 3.7 км от гробницата, в която е открит монаха. Храмът е отворен за гости, само че достъпът до него е доста сложен, защото изолираната от света околност се охранява от тибетско-индийската гранична полиция.

The Ancient Ones

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР