Естествено, че има риск от спирането на доставките от Газпром

...
Естествено, че има риск от спирането на доставките от Газпром
Коментари Харесай

Има риск от спирането на доставките от Газпром в България

" Естествено, че има риск от прекъсването на доставките от " Газпром " до " Булгаргаз ", само че не може да се предвижда каквото и да е деяние от страна на Русия. Ако обаче се засяга само като причина методът за разплащане, не мисля, че това е алтернатива ".

Това съобщи пред bTV енергийният министър Александър Николов.

По думите му би трябвало да се прави разделяне сред метод на заплащане, опция за заплащане и предпочитание за заплащане.

Първата съществена причина да се разяснява тази тематика е дали има изобщо предпочитание за доставка и риск от спирането ѝ. След това са методът и опцията за разплащане. Към момента не се следи понижаване на налягането или усложнения в доставките на природен газ, посочи той.

Съвсем скоро следва среща на енергийните министри в Европа, на която ще се обсъдят всички вероятни опасности по отношение на доставките и по какъв начин би изглеждала енергийната карта при възможното им закъснение.

Александър Николов съобщи, че не следва да се чакат фрапантни покачвания на цените на природния газ.

Добрата вест за България е, че електрическата енергия напълно се създава от български компании. Да, съществува дълготраен и средносрочен риск от повишение на инфлацията, само че шокови промени не се чакат. Ръководството на " Булгаргаз " първо изследва всички вероятни сюжети за различни доставки, защото несигурността е много висока, добави енергийният министър.

,,Разгледали сме детайлно всички различни горива, които могат да заменят при нужда естествени газ изключително в топлофикационните сдружения. Ръководството на " Булгаргаз " е разговаряло с всички евентуални сътрудници по отношение на различни трасета както за стандартна доставка на природен газ, по този начин и за втечнен``, изясни Александър Николов.

Отделно от това през последните няколко седмица са подхванати стъпки, свързани със задържане на оптимални количества природен газ в системата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР