Ескалацията на напрежението между глобалните селскостопански производители Русия и Украйна

...
Ескалацията на напрежението между глобалните селскостопански производители Русия и Украйна
Коментари Харесай

„Корабите вече избягват Черно море“: Кризата в Украйна може да вдигне цените на храните

Ескалацията на напрежението сред световните селскостопански производители Русия и Украйна евентуално ще принуди купувачите на пшеница, царевица и слънчогледово олио да търсят различни доставки. Това ще докара до повишение на международните цени на храните, които към този момент се движат към многогодишни върхове, настояват анализатори и търговци, представени от Reuters.

Във вторник Европа стана очевидец на внезапно повишаване на природния газ, а цените на петрола към този момент се доближават до 100 $ за барел на фона на решението на съветският президент Владимир Путин да изпрати войски в отделилите се райони на Източна Украйна - Донецк и Луганск.

Задълбочаване на рецесията в Украйна обаче може да докара и до по-нататъшно повишение на цените на селскостопанската продукция, защото двете страни, въвлечени в спора, образуват към 29% от международния експорт на пшеница, 19% от международните доставки на царевица и 80% от международния експорт на слънчогледово масло. Търговците се тормозят, че всяка възможна военна инвазия на Русия в Украйна може да повлияе на реколтата и да провокира всеобща битка от страна на вносителите за подмяна на доставките от Черноморския район.

Във вторник фючърсите на пшеница на Чикагската стокова борса се покачиха с над 2%, тези на царевицата доближиха 7-месечен ценови връх, като покачване означи и цената на соята. И трите основни съставки в храните и фуражите към този момент нарастнаха с към 40% от най-ниските ценови равнища през 2021 година вследствие на спад в международното произвеждане и постоянното търсене.

Прекъсванията в доставките от Черноморския район ще повлияят на цялостната световна наличност “, съобщи пред Фин Зибел, икономист по агробизнес в National Australia Bank. „ Купувачите от Близкия изток и Африка ще търсят различни източници “, добави той.

Около 70% от съветския експорт на пшеница през 2021 година отиде в купувачи от Близкия Изток и Африка, съгласно данните за доставките на организация Refinitiv.

Търговци също по този начин показват, че засиленото напрежение към този момент е предиздвикало някои купувачи да се пренасочат към други снабдители заради опасения, че вероятно експлоадиране на война ще докара до продължителни забавяния на корабите.

„ Корабите заобикалят да навлизат в Черно море заради военния риск “, отбелязва основан в Сингапур търговец.

Вече има спирания в доставките “.

Липсата на доставки от Черноморския район може да увеличи търсенето на пшеница от Съединените щати и Канада, които са измежду другите водещите производители.

Световните цени на храните към този момент се движат покрай 10-годишни върхове, водени от мощното търсене на пшеница и млечни артикули, заяви организацията на Организация на обединените нации по храните по-рано този месец. Допълнителна поддръжка за растящите цени на селскостопанските артикули произтича и от мощното повишаване на суровия нефт, защото това води до възходящото потребление на селскостопански артикули при производството на различни горива.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР