Ескалация на напрежението на протеста срещу зеления сертификат. Това се

...
Ескалация на напрежението на протеста срещу зеления сертификат. Това се
Коментари Харесай

Протестът срещу зеления сертификат: Сградата на парламента беше щурмувана


Ескалация на напрежението на митинга против зеления документ.
Това се случва в деня, в който България отбелязва безспорен връх по инфектирани с COVID-19.

На няколко пъти проведената от партия „ Възраждане “ проява прерасна в конфликти с полицията и опити за взлом. Има ранени и задържани.

Протестиращите пробваха да пробият полицейския кордон и да влязат в Народното събрание. След няколко несполучливи опита стачкуващите се насочиха към здравното ведомство.

Отвътре защитата на Народното събрание блокира вратите с мебели. Премиерът Кирил Петков разгласи в ефира на bTV, че под напън няма да работи, a министърът на опазването на здравето Асена Сербезова одобри протестиращите на диалог.

Протестът завърши малко преди 19 ч. Екипите ни видяха над 30 рейса от цялата страна, паркирани пред Българска народна банка, с които а пристигнали протестиращите.

Пред Народното събрание

Протестът стартира към обяд с претенции за анулация на зеления документ. Според стачкуващи документът не би трябвало да е изискване за работа. Те го дефинираха за дискриминационен. Обявиха се и срещу имунизациите.

Недоволството поддържа и доцент Атанас Мангъров: „ Този вирус рано или късно ще мине през цялото население, без значение дали ни се желае или не. И едвам тогава ще се сътвори групов имунитет “.

В ранния следобяд напрежението ескалира. Протестиращите пробиха полицейския кордон и се пробваха да влязат в Народното събрание.
Недоволните стигнаха и до входната врата на Народното събрание. Пострадали са девет служители на реда. Петима бяха прегледани във ВМА и освободени за домашно лекуване.

Двама са арестувани – 32-годишен мъж, носил в себе си газово оръжие, и 53-годишен, в чийто автомобил са открити муниции и пиротехника.

Имаше и потърпевши протестиращи. По-късно протестиращите блокираха всички входове на Народното събрание.

От „ Възраждане “ настояха представител да излезе от постройката, с цел да договарят. Разговорите не се състояха. Чуха се апели за гражданско непокорство. Симпатизанти на партията на Костадин Костадинов издърпаха част от металните заграждение в опит да минат през задния вход.

Полицаите направиха още по-плътен кордон и съумяха да изтласкат множеството. Някои протестиращи демонстрираха експанзия и към екипите на bTV, които през целия ден в изключителни излъчвания отразяваха митинга.

Други жители молиха, в случай че бъдат забелязани провокатори, да се подават сигнали към полицията.

Агресията към публицисти, водачът на „ Възраждане “ разяснява по този начин: „ Не бива да се сърдите на хората, че има експанзия против медиите, когато те показват единствено едната позиция “. Полицията не е употребила помощни средства в опит да тушира напрежението, сподели за bTV основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

Ако настояванията им не бъдат чути, недоволните се заканиха за нови митинги.

В постройката на Народното събрание

Протестът извън завари някои депутати в Народното събрание. Последният звънец удари по обяд и малко на брой се оказаха очевидци на опита на протестиращите да си кажат настояванията очи в очи с националните избраници.



Сред тях – Томислав Дончев от ГЕРБ. „ Надявам се да се размина добродушно, без потърпевши хора, не трябва да се позволява Народното събрание да бъде опустошен. Надявам се да успеем и е редно за дейностите “, добави той..

Депутати от „ Възраждане стояха компактно отвътре на основния вход на Народното събрание и упорстваха да излязат точно оттова при митинга, в случай че ли не протестиращите да влязат вътре, с цел да слагат настояванията си.

От партията на Костадин Костадинов желаеха да приказват с властта, с цел да падне документа. По-късно в съвсем празния парламент останаха главно медии, които бяха помолени да изоставен от съображения за сигурност. Журналистите последни излязоха от постройката.

За да се избегнат спекулации - ръководителят на Народното събрание Никола Минчев разгласява позитивния си тест заCOVID-19, поради който след КСНС първите мъже в страната се оказаха под карантина.

Последва реакция и на ръководителя на „ Възраждане “ Костадин Костадинов, който написа в обществените мрежи, че оповестения тест на Минчев поражда още повече въпроси.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР