Идва зимата на Ел Ниньо. Ето какво може да означава това за САЩ

...
Есента току-що започна, но не е твърде рано да гледаме
Коментари Харесай

Есента току-що започна, но не е твърде рано да гледаме напред към зимата, особено след като тази може да изглежда драстично по-различна от последните години заради Ел Ниньо.

Тази зима ще бъде първата от няколко години, в която ще се усетят последиците от явлението, което оказва значително влияние върху времето през най-студените месеци от годината.

Ел Ниньо е една от трите фази на южната осцилация на Ел Ниньо, която проследява промените в температурата на водата в екваториалния Тихи океан, които могат да имат вълнообразен ефект върху метеорологичните модели по целия свят. Фазата Ел Ниньо настъпва, когато тези океански температури са по-високи от нормалните за продължителен период от време.

Тазгодишният Ел Ниньо започна през юни, очаква се да бъде силен тази зима и да продължи поне до началото на следващата пролет, според Центъра за прогнозиране на климата на NOAA.

По-хладният двойник на Ел Ниньо, Ла Ниня, изигра огромна роля през последните три зими в САЩ, поддържайки югсух, докато части от запад получиха много така необходимия сняг.

Прогнозите за ранна зима от Центъра за климатични прогнози имат много от отличителните белези на типичните зими на Ел Ниньо, предвещаващи предстоящи промени.

Как може да изглежда тази зима?

Няма две еднакви зими на Ел Ниньо, но много от тях имат общи температурни и валежни тенденции.

Средни условия по време на зимата на Ел Ниньо в континенталната част на САЩ. Средни условия по време на зимата на Ел Ниньо в континенталната част на САЩ.

Една от основните причини е позицията на струйното течение, което често се измества на юг по време на зимата на Ел Ниньо. Тази промяна обикновено носи по-влажно и по-хладно време на юг, докато север става по-сух и по-топъл, според NOAA.

Тъй като струйният поток е по същество река от въздух, през която протичат бурите, те могат да се движат през юг с повишена честота по време на зимата на Ел Ниньо. Повече бури означава повече валежи, обикновено от южните равнини на югоизток. Това може да бъде от решаващо значение за щати като Тексас, Луизиана и Мисисипи, засегнати от суша.

 По-влажният южен слой и по-сухият северен слой в прогнозата за тази зима от Центъра за прогнозиране на климата имат всички пръстови отпечатъци на зимата на Ел Ниньо.“ class= По-влажен южен слой и по-сух северен слой в перспективите за тази зима от Центъра за прогнозиране на климата имат всички отпечатъци на зимата на Ел Ниньо.

Комбинацията от по-хладно време и по-чести валежи може също да увеличи шансовете за зимни валежи като леден дъжд, суграшица и сняг да паднат в на юг.

Ел Ниньо обикновено води до по-мека зима на север, от тихоокеанския северозапад до Скалистите планини, равнините и Средния запад. Отделни бури все още могат да се образуват и да доставят пристъпи на жесток студ или обилен сняг в тези региони, но те обикновено са по-рядко срещани.

Това би било лоша новина за части от Средния запад, които също се справят с екстремни и изключителни нива на суша, както и за снежната покривка в тихоокеанския северозапад – ключов източник на вода за региона.

 Обърнете внимание, че най-високите шансове за температури над нормалните според прогнозите за тази зима от Центъра за прогнозиране на климата са в северния слой на САЩ, което като цяло отразява климатологията. Обърнете внимание, че най-високите шансове за температури над нормалните според прогнозите за тази зима от Центъра за прогнозиране на климата са в северния слой на САЩ, което като цяло отразява климатологията.

Зимните модели на Ел Ниньо не са редовни в Калифорния, югозападната и североизточната част.

Честотата на бурите и увеличаването на валежите в Калифорния и части от югозапада може да зависи от общата сила на Ел Ниньо. По-силен Ел Ниньо може да доведе до повече бури, дъжд на ниска надморска височина и сняг на голяма надморска височина, докато по-слаба версия може да остави Югозападна сухо.

Североизтокът няма добре дефиниран набор от очаквания по време на зимата на Ел Ниньо. Регионът може да бъде по-мек като цяло като другите си северни партньори, но също така може да бъде оставен на милостта на силни крайбрежни бури, движещи се по Атлантическото крайбрежие.

Комуналните работници са склонни към електропроводи, натежали от сняг и лед от зимна буря в Роли, Северна Каролина, на 23 януари 2016 г. Служителите на комуналните услуги се стремят към електропроводи, натежали от сняг и лед от зимна буря в Роли, Северна Каролина, на 23 януари 2016 г. Хари Линч/Raleigh News & Observer/Tribune News Service/Getty Images

Поглеждането назад към последните зими на Ел Ниньо също може да ви помогне да визуализирате какво може да ни подготви предстоящата зима:

Слабият Ел Ниньо през сезон 2018-2019 г. имаше няколко забележителни бури, включително една през декември, която донесе сняг и лед от Тексас до Каролините. Сезонът беше и най-влажната зима в историята за континенталната част на САЩ и се отличаваше с температури над средните в голяма част от Изтока, според NOAA. Много силен Ел Ниньо през зимата 2015-2016 г. допринесе за най-топлата зима в историята за континенталната част на САЩ, според NOAA. Топлата зима не предотврати масивни снежни бури, включително смъртоносна виелица, която спря пътуването по Източното крайбрежие. Зимата на 2009-2010 г. беше последната с Ел Ниньо със същата прогнозна сила като тази година. Беше доста студено в южната и централната част на САЩ и много влажно и снежно по източното крайбрежие, според данни от NOAA. Сезонът беше известен с многобройните виелици, които заляха североизтока в бърза последователност.
Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР